Apărarea antiaeriană a Rusiei întâmpină dificultăţi în detectarea şi distrugerea dronelor ucrainene lansate pe teritoriul său, judecând după numărul celor care şi-au atins ţintele, potrivit celei mai recente evaluări făcute de Ministerul britanic al Apărării. În acest timp, Ucraina foloseşte un sistem de rachete american conceput pentru a combate dronele trimise de Rusia, potrivit Bloomberg.
Rachetele Vampire, prescurtare de la Vehicle Agnostic Modular Palletised ISR Rocket Equipment, pot fi montate pe camioane şi transportă fitiluri proiectate să detoneze în apropierea dronelor. "Primele sisteme Vampire au fost livrate şi sunt folosite de către forţele armate ucrainene", a declarat Biroul de Achiziţii al Pentagonului.
Patru din cele 14 sisteme Vampire comandate în ianuarie în cadrul unui contract de 40 de milioane de dolari au ajuns în Ucraina la jumătatea anului, iar restul urmează să ajungă până la sfârşitul anului, scrie Bloomberg, citând un buletin informativ al producătorului, L3Harris, adresat investitorilor.
Aliaţii Kievului s-au grăbit să furnizeze Ucrainei capacităţi de apărare, deoarece de la invazia sa în Ucraina, Rusia a folosit masiv drone, inclusiv Shahed-136 de fabricaţie iraniană, cu efect devastator.
Sistemul Vampire constă în kituri portabile care pot fi instalate pe vehicule furnizate de guvernul american. Acesta lansează rachete de la BAE Systems (Advanced Precision Kill Weapons System), dotate cu fitiluri proiectate să detoneze în apropierea unei drone.
În aprilie, Pentagonul a declarat că a încheiat un contract pentru 10 sisteme mobile antidronă ghidate cu laser, dar nu a oferit detalii suplimentare despre acestea.
Spre deosebire de cea mai mare parte a ajutorului militar american pentru Ucraina, care provine din stocurile existente, contractul pentru Vampire a fost adresat direct industriei de apărare în cadrul Iniţiativei de asistenţă pentru securitatea Ucrainei.
Ucraina foloseşte împotriva dronelor un sistem american de rachete
În cea mai recentă evaluare a serviciilor sale de informaţii, Ministerul britanic al Apărării afirmă că atacurile cu drone ucrainene de miercuri au fost "cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul conflictului", în timp ce numai în luna august au avut loc 25 de astfel de atacuri cu vehicule aeriene fără pilot.
Multe dintre aceste drone şi-au atins ţintele, ceea ce înseamnă probabil că apărarea aeriană rusă întâmpină dificultăţi în detectarea şi distrugerea lor, arată evaluarea serviciilor de informaţii ale armatei britanice.
În noaptea de 29 spre 30 august, au fost raportate explozii la Moscova, Briansk şi Riazan, precum şi la baza aeriană din Pskov, în apropiere de graniţa cu Estonia. Atacul de la Pskov a avariat probabil mai multe avioane militare ruseşti de transport.
Loviturile anterioare împotriva bazelor aeriene militare ruseşti au dus la dispersarea avioanelor ruseşti în locaţii din întreaga Rusie. Cu toate acestea, recentele lovituri împotriva bazelor Solţî şi Pskov au demonstrat că vehiculele aeriene fără pilot ale Ucrainei au o rază de acţiune semnificativă, ceea ce face mai dificilă o dispersie suplimentară, consideră Londra.
"Rusia îşi regândeşte probabil postura de apărare aeriană în zona dintre Ucraina şi Moscova pentru a face faţă mai bine acestor atacuri", spune Ministerul britanic al Apărării, care crede că Rusia va trebui probabil să ia în considerare adăugarea altor sisteme de apărare aeriană la aerodromurile pe care le consideră a fi expuse riscului de atacuri cu drone.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!