Rusia este gata să trimită o delegaţie în capitala Belarusului, Minsk, pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă asupra statului vecin. Statele Unite au avertizat însă că aceasta nu este o o oferă de „diplomație reală”, relatează Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiilor ruse de presă că Rusia este dispusă să trimită o delegaţie care să includă oficiali de la ministerele de Externe şi al Apărării.
Anterior, Ucraina declarase că este dispusă să se declare ţară neutră, iar Dmitri Peskov a comentat că demilitarizarea va trebui să reprezinte o parte esenţială din acest demers.
La rândul său, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina dacă ţara, pradă unei invazii ruse, depune armele. "Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele", a declarat el într-o conferinţă de presă la Moscova.
"Preşedintele (Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să îşi poată alege liber viitorul", a mai spus Serghei Lavrov, lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere.
SUA: Nu este diplomație reală
Statele Unite sunt de părere că Ucraina nu ar trebui să accepte oferta Moscovei de a deschide negocieri, pentru că a discuta sub ameninţare „nu este o diplomaţie reală”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Vedem că Moscova sugerează ca diplomaţia să se desfășoare sub ameninţarea armelor, în timp ce bombele, tirurile de mortiere, artileria Moscovei au ca ţinte civili", a spus Ned Price. "Nu este o diplomaţie reală", a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Ned Price a reamintit că Rusia, înainte de a lansa ofensiva împotriva Ucrainei, a desfăşurat o "pretinsă diplomaţie" cu Occidentul pentru a câştiga timp şi a pregăti operaţiunea sa militară.
"Dorim să îi spunem clar preşedintelui Putin că diplomaţia sub ameninţarea armelor, diplomaţia coercitivă nu este ceva la care vom participa", a adăugat Ned Price.
"Nu este ceva care va pune capăt cu adevărat şi definitiv acestui conflict", a subliniat el. "Ceea ce ne dorim este ca diplomaţia să reuşească", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!