Rusia desfăşoară exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo, a relatat sâmbătă presa locală. Totul se întâmplă la câteva zile după ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia, supărată că statul nipon s-a pliat sancțiunilor internaționale impuse ca urmare a invaziei din Ucraina.
Având în vedere „natura evident neprietenoasă” a restricțiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei în legătură cu situația din Ucraina, „partea rusă nu intenționează, în circumstanțele actuale, să continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui document fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care adoptă o poziție vădit neprietenoasă de natură să dăuneze intereselor țării noastre”, anunțase, într-un comunicat, MAE rus.
În plus, Moscova a decis să nu mai permită călătoriile fără vize ale cetățenilor niponi, un regim ce era în vigoare din 1991, în baza unui acord între cele două țări. De asemenea, Moscova nu va mai permite șederea prelungită a foștilor rezidenți japonezi din Kurilele de Sud în fostele lor locuri de reședință.
Războiul al Doilea Mondial nu s-a încheiat între ruși și japonezi
Rușii și japonezii nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza disputei asupra unor mici insule, cunoscute în Rusia sub numele de Kurilele de Sud și în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord. Acestea se află în largul insulei japoneze Hokkaido, din nordul Japoniei, și au fost ocupate de forțele sovietice în 1945. Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.
Kurilele sunt un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula rusă Kamceatka și Hokkaido. Se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de cca. 1.200 km, despărțind Marea Ohoțk de Oceanul Pacific. Ele sunt sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, dar Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice, plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, această situație fiind cunoscută drept „disputa insulelor Kurile”.
În urmă cu două săptămâni, guvernul nipon şi-a reiterat revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a spus că cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei. Anterior, și prim-ministrul Fumio Kishida folosise această sintagmă, un limbaj pe care Tokyo îl evitase timp de 10 ani în speranţa că va ajunge la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Ce fel de exerciții face Rusia în Kurile
În aceste condiții, districtul militar de est al Rusiei a anunţat vineri, potrivit Interfax, că la exerciţiile din insulele Kurile iau parte peste 3.000 de trupe şi echipamente, fără a preciza unde anume în arhipelagul Kurilelor au loc aceste manevre, scrie Reuters. Presa japoneză afirmă, în schimb, că este vorba chiar de un teritoriu care a revenit Uniunii Sovietice după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi care este revendicat de Japonia.
Interfax a menţionat că la exerciţiile din Kurile iau parte şi „unităţi ale forţelor aeriene ce desfăşoară măsuri de detectare, identificare şi distrugere a aeronavelor unui presupus inamic care a lansat un atac aerian”, scrie Agerpres.
Totul are loc în condițiile în care Rusia are forțe impresionante angrenate în ofensiva din Ucraina, dar pierderile suferite în teren și insuccesul aparent al operațiunii au făcut-o, se pare, să aibă nevoie de noi soldați. Astfel, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN, armata rusă a început să mute în Ucraina trupe staționate în Georgia, ca întăriri. Rusia are militari staționați în Georgia din 2008, când a invadat această țară.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!