Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza, relatează The Guardian.
"În ultimele ore, avioanele şi navele de război ale forţelor de apărare au atacat numeroase ţinte ale organizaţiilor teroriste din întreaga Fâşie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în toată zona cartierului Rimal şi Khan Yunis în timpul nopţii", a precizat armata într-o postare pe X însoţită de un videoclip care arată clădiri distruse.
Loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav 5.330, a anunţat marţi dimineaţă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane, mai spune ONU.
Pe de altă parte, Israelul a recâştigat controlul asupra gardului de la frontiera cu Gaza, unde atacatorii palestinieni din Hamas care au efectuat o incursiune în masă în weekend au făcut mai multe breşe, iar armata israeliană plantează mine în părţile în care zidul a fost dărâmat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei. Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că nu au existat noi infiltrări din Gaza începând de luni.
Erdogan afirmă că Turcia este pregătită să medieze între Israel şi palestinieni
Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a pune capăt conflictului dintre Israel şi Palestina dacă cele două părţi fac o astfel de propunere, inclusiv schimburi de ostatici, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă după o reuniune a cabinetului de la Ankara, potrivit AFP.
Palestino-americanii blocaţi în Gaza se simt prinşi în capcană şi abandonaţi de Ambasada SUA
În timp ce bombele plouau luni în Gaza, palestino-americanii care vizitează sau locuiesc acolo au declarat că încearcă cu disperare să găsească modalităţi de a ieşi din regiune, dar că au primit puţin sau deloc sprijin din partea oficialilor Ambasadei SUA, deşi sunt cetăţeni americani., transmite CNN.
Între timp, ei au spus că au fost informaţi de către Ambasada SUA că rutele de ieşire din Fâşia Gaza au fost reduse la una singură: Un pasaj prin Peninsula Sinai din Egipt, care, conform rapoartelor, a fost oprit pentru o perioadă de timp luni din cauza bombardamentelor.
O nouă alertă de securitate emisă luni de Ambasada SUA spunea, printre altele: "Cetăţenii americani din Gaza care doresc să plece şi pot face acest lucru în condiţii de siguranţă sunt sfătuiţi să verifice starea punctului de trecere Rafah în Egipt".
Said Shaath, în vârstă de 64 de ani, din Fresno, California, care lucrează în sectorul umanitar din Gaza, a declarat că oficialii ambasadei SUA i-au spus unuia dintre verii săi să se îndrepte spre punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, dacă poate face acest lucru în siguranţă.
"Nu ştiu ce înseamnă 'în siguranţă'? Locuim în Rimal, este foarte riscant să conduci până la terminalul Rafah Sud", a spus el. "Acest lucru nu este sigur, deoarece pe drum există posibilitatea să fii vizat", având în vedere barajul constant de lovituri aeriene israeliene. În condiţii normale, drumul de la Rimal până la punctul de trecere Rafah poate dura până la o oră.
Un reporter CNN care vorbea la telefon cu Shaath a putut auzi explozii puternice de la bombardament în timpul discuţiilor.
"Casa mea se cutremură. Jur pe Dumnezeu că stâlpii din casa mea crapă", a declarat Shaath.
Lena Beseiso, în vârstă de 57 de ani, din Salt Lake City, Utah, a descris teroarea de a fi prins în capcană: "Doare, îţi sare pielea din cap crezând că este ultima suflare".
Beseiso - care nu a mai fost în Gaza de 12 ani - a călătorit acolo la sfârşitul lunii martie pentru a vizita şi a petrece timp cu soţul, fiicele, nepoata şi nepotul ei. Şi ea este frustrată de lipsa de opţiuni oferite de guvernul american, după ce a sunat în repetate rânduri la liniile de urgenţă ale ambasadei SUA pentru a cere ajutor pentru evacuare.
"Când am găsit în sfârşit pe cineva la telefon, am implorat. Fiicele mele practic plângeau spunând că au nevoie de ajutorul lor", a spus ea. O femeie de pe linia telefonică a spus că nu le poate ajuta, a adăugat Beseiso.
Apelurile CNN către Ambasada SUA de la Ierusalim, luni seara, au fost direcţionate către filiala din Tel Aviv. O persoană care a răspuns acolo a declarat pentru CNN că a fost sfătuită să nu comenteze dincolo de ceea ce a fost publicat pe site-ul ambasadei.
Ca răspuns la o interpelare a CNN, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat: "Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia dinamică a securităţii" şi a trimis cetăţenii americani la site-ul lor, travel.state.gov, pentru asistenţă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!