Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că au bombardat zeci de ţinte în Yemen sâmbătă, ca răspuns la atacurile repetate ale rebelilor Houthi susţinuţi de Iran împotriva navelor din Marea Roşie şi Golful Aden, relatează AFP.
Aceste raiduri aeriene comune în Yemen au avut loc la o zi după o serie de atacuri americane împotriva forţelor iraniene de elită şi grupărilor armate pro-iraniene din Siria şi Irak, ca răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania pe 28 ianuarie.
Loviturile de sâmbătă au vizat "36 de ţinte ale Houthi în 13 locuri din Yemen, ca răspuns la atacurile continue ale Houthi împotriva traficului maritim internaţional şi comercial, precum şi asupra navelor de război care tranzitează Marea Roşie", se arată într-un comunicat comun dat publicităţii de Statele Unite, Marea Brianie şi alte ţări care au susţinut operaţiunea.
"Aceste lovituri de precizie sunt menite să perturbe şi să degradeze capacităţile pe care Houthii le folosesc pentru a ameninţa comerţul global şi vieţile marinarilor nevinovaţi", se arată în comunicat.
Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că cele mai noi atacuri "nu reprezintă o escaladare" şi fac parte din misiunea existentă de "a degrada şi mai mult capacităţile rebelilor Houthi".
"Această acţiune colectivă trimite un mesaj clar către Houthi că vor continua să suporte consecinţe suplimentare dacă nu pun capăt atacurilor lor ilegale asupra navelor maritime şi navale internaţionale", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Atacul a vizat "arsenale adânc îngropate, sisteme şi lansatoare de rachete, sisteme de apărare antiaeriană şi radare ale Houthi", a adăugat documentul.
Sâmbătă mai devreme, Statele Unite anunţaseră deja că au efectuat lovituri în Yemen, vizând şase rachete antinavă al Houthi "pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roşie".
Cine sunt rebelii Houthi
Houthi sunt o grupare armată care face parte dintr-o sub-secțiune a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidis. Ei își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi. Grupul a fost format în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau a fi corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.
Rebelii Houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului yemenit. Guvernul a fost sprijinit împotriva grupării de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Rebelii Houthi se declară ca făcând parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și a Occidentului în general – alături de Hamas și Hezbollah.
Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zonele aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii Houthi controlează și coasta Mării Roșii. Grupul colectează taxe și, de asemenea, tipărește bani.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!