Liderii din G-7, grupul celor mai puternice state democratice, se reunesc duminică în Germania, la castelul Elmau din Bavaria. Șefii de stat și de guvern din Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie vor discuta, în principal, despre războiul din Ucraina.
Liderii G7 vor încerca să găsească soluții pentru problemele provocate de acest conflict în privința aprovizionării cu cereale, gaz și petrol. În plus, ei vor discuta, în prima zi a summitului, despre impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei şi despre noi ajutoare pe termen lung destinate Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze și el participanților prin videoconferință.
Summitul G-7 are loc cu câteva zile înainte de o altă reuniune extrem de importantă - summitul NATO de la Madrid de săptămâna viitoare, unde ar urma să fie definit noul Concept strategic al Alianței și să fie luate decizii cruciale în privința întăririi flancului estic, determinate de amenințarea rusă.
Cu ce obiective vine Joe Biden în Europa
Preşedintele american Joe Biden a sosit deja în Germania sâmbătă seara pentru a participa la summitul G-7, unde urmează să discute cu aliaţii săi despre frontul unit în faţa Rusiei şi despre situaţia economiei globale. Biden a aterizat la Munchen (sudul Germaniei) venind de la Washington şi se va deplasa la locul unde va avea loc summitul G7 cu un elicopter militar. Prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz. Apoi, el va participa la summitul NATO de la Madrid, săptămâna viitoare, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Acest turneu în Europa al liderului american are loc într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice. La G7 şi la NATO, „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo pentru a trage la răspundere Rusia”, a declarat el.
De asemenea, Joe Biden vrea să-și convingă aliații că înfruntarea Rusiei şi confruntarea cu China sunt obiective complementare, nu opuse.
Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare. Acest ultim punct este un răspuns la investiţiile gigantice făcute de China în întreaga lume.
De altfel, la summitul NATO, americanii şi aliaţii lor vor menționează pentru prima dată în noul Concept strategic provocările pe care le lansează China.
Boris Johnson cere ca Ucraina să nu fie „abandonată”
Casa Albă a exclus până acum ideea că a intervenit o „oboseală” occidentală față de războiul din Ucraina care pare să fie de durată şi care are şi un cost pentru populaţiile occidentale. „Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a dat asigurări John Kirby.
Totuși, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând în legătură cu o oarecare „oboseală” în sprijinirea Kievului şi anunţând un ajutor economic suplimentar din partea Londrei.
Guvernul Marii Britanii este gata să ofere 525 de milioane de dolari Ucrainei, țară care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă. Ajutorul va veni sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a precizat Downing Street într-un comunicat. Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei pentru Ucraina a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.
„Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina”, a insistat Boris Johnson.
Liderul britanic, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. El a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.
Potrivit Downing Street, Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G-7 pentru a încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!