Apărarea aeriană rusă a doborât avionul Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit în Kazahstan, au declarat joi pentru Reuters patru surse aflate la curent cu concluziile preliminare ale anchetei Azerbaidjanului asupra dezastrului, transmite Agerpres.
Avionul (zborul J2-8243) s-a prăbuşit miercuri în apropiere de oraşul Aktau din Kazahstan, după ce a deviat dintr-o zonă din sudul Rusiei în care Moscova a folosit sisteme de apărare aeriană împotriva atacurilor cu drone ucrainene în ultimele zile.
Aeronava Embraer a decolat din capitala Azerbaidjanului, Baku, şi spre îndrepta spre Groznîi, în regiunea Cecenia din sudul Rusiei, înainte de a se abate sute de kilometri peste Marea Caspică. S-a prăbuşit pe malul opus al Mării Caspice. Autoritatea de supraveghere a aviaţiei din Rusia a spus anterior că a fost o urgenţă care ar fi putut fi cauzată de lovirea unui stol de păsări.
Oficialii nu au explicat de ce avionul a traversat marea, dar prăbuşirea a avut loc după ce Cecenia a fost lovită în această lună de atacuri cu drone ucrainene. Cel mai apropiat aeroport rusesc de pe traiectoria de zbor a avionului era închis miercuri dimineaţă.
38 de persoane și-au pierdut viața în acest accident aviatic.
Una dintre sursele azere familiarizate cu ancheta Azerbaidjanului asupra accidentului a declarat pentru Reuters că rezultatele preliminare arată că avionul a fost lovit de un sistem de apărare aeriană rusesc Pantsir-S, iar comunicaţiile sale au fost paralizate de sistemele de război electronic la apropierea de Groznîi.
"Nimeni nu pretinde că a fost făcut intenţionat. Cu toate acestea, ţinând cont de faptele stabilite, Baku se aşteaptă ca partea rusă să recunoască doborârea aeronavei azere", a spus sursa citată.
Alte trei surse au confirmat că ancheta azeră a ajuns la aceeaşi concluzie preliminară. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Procurorul de transport din Kazahstan pentru regiunea în care s-a prăbuşit avionul a declarat că ancheta sa nu a ajuns încă la nicio concluzie cu privire la accident. Vicepremierul kazah Qanat Bozîmbaev a declarat că nu poate nici confirma, nici infirma teza că avionul a fost doborât de apărarea aeriană rusă.
Kremlinul cere prudenţă pe fondul speculaţiilor cu privire la avionul prăbuşit în Kazahstan
În urma prăbuşirii avionului cu 67 de persoane aflate la bord, în Kazahstan, Moscova a avertizat joi împotriva speculaţiilor că aeronava ar fi fost doborâtă, informează Reuters.
"În prezent este în curs de desfăşurare o anchetă; fiecare incident aviatic trebuie investigat de autorităţile aviatice specializate," a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenţiei de ştiri ruse TASS.
"Ar fi greşit să facem ipoteze înainte să fie disponibile concluziile investigaţiei", a estimat Peskov.
29 de persoane au supraviețuit, multe dintre ele rănite grav.
S-au vehiculat mai multe teorii, inclusiv posibilitatea ca aeronava să fi fost doborâtă de o rachetă antiaeriană, speculaţie bazată pe daunele mai puţin obişnuite observate pe fuselajul avionului.
Ce arată înregistrările video de la locul prăbuşirii
Înregistrările video de la locul prăbuşirii postate pe reţelele de socializare şi verificate de Reuters au arătat ceea ce păreau a fi daune de şrapnel la epava secţiunii din spate a avionului.
Compania de securitate aeriană Osprey Flight Solutions a transmis miercuri într-o alertă către companiile aeriene că imaginile cu epava şi circumstanţele din jurul spaţiului aerian din sud-vestul Rusiei indică posibilitatea ca avionul să fi fost lovit de o formă de foc antiaerian.
Dronele militare ucrainene au vizat în mod repetat regiunile sudice ale Rusiei în ultimele luni, declanşând apărarea aeriană rusă. Rusia şi Ucraina sunt în război de la invazia pe scară largă a Moscovei în februarie 2022.
Anterior miercuri, Ministerul rus al Apărării a raportat doborârea a 59 de drone ucrainene în mai multe regiuni.
Unele au fost doborâte în spaţiul aerian închis deasupra regiunilor de la graniţa cu Ucraina, inclusiv Marea Azov. Operaţiunile de zbor au fost suspendate temporar pe aeroportul Kazan din Rusia din cauza acestei activităţi.
În plus, datele de urmărire a zborurilor ADS-B disponibile public arată că aeronava azeră a suferit bruiaj GPS pe tot parcursul zborului său deasupra sud-vestului Rusiei, conform alertei citate.
La Bruxelles, NATO a cerut o anchetă completă asupra cauzei accidentului.
"Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familiile şi victimele zborului J2-8243 al Azerbaijan Airlines", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, într-o postare pe X. "Le dorim celor răniţi în accident o recuperare rapidă şi cerem o anchetă completă", a adăugat el.
Preşedintele Senatului din Kazahstan a declarat joi că deocamdată nu este cunoscută cauza prăbuşirii avionului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!