Donald Trump declară că este ”opusul unui nazist” după mai multe zile de scandal pe tema apucăturilor potenţial autoritariste ale candidatului republican la fotoliul de la Casa Albă, relatează AFP.
Cu o săptămână înaintea unui scrutin deosebit de incert între candidata democrată Kamala Harris şi Donald Trump, republicanul se află sub un potop de critici din cauza unor declaraţii vechi pe care le-a făcut şi unui miting la New York marcat de atacuri rasiste.
”Noua linie a Kamalei este ca toţi cei care nu votează cu ea să fie nazişti. Noi suntem nazişti”, a tunat Donald Trump în faţa susţinătorilor săi, la un miting la Atlanta, în statul-cheie Georgia.
”Eu nu sunt un nazist, sunt opusul unui nazist”, a subliniat el după aceea.
Săptămâna trecută, John Kelly, fostul său şef de cabinet la Casa Albă, a declarat că fostul său şef corespunde definiţiei unui nazist, o acuzaţie preluată de către Kamala Harris.
Potrivit lui John Kelly, fostul preşedinte a declarat că Adolf Hitler a ”făcut lucruri bune”.
Duminică, mitingul său de la Madison Square Garden, la New York, a creat scandal, în urma declaraţiilor unui umorist denunţate peste tot drept rasiste.
Puerto Rico, un teritoriu american în Caraibe, este ”o insulă plutitoare de gunoaie în mijlocul oceanului”, declara Tony Hinchcliffe.
”Această glumă nu reflectă opinia preşedintelui” Trump, a anunţat una dintre purtătoarele sale de cuvânt.
”PUTERE FĂRĂ CONTROL”
Vicepreşeidnta în exerciţiu şi partenerul său de cursă Tim Walz urmează să viziteze săptămâna aceasta toate cele şapte state-cheie, cele mai disputate.
Candidata în vârstă de 60 de ani a început luni, în Michigan, cu o deplasare axată asupra sectorului manufacturier în acest stat, leagănul industriei automobilului.
”Atât de multe lucru sunt în joc în aceste alegeri, iar noi nu suntem în 2016 sau în 2020”, le-a spus ea susţinătorilor săi, potrivit News.ro.
”Putem să constatăm toţi că Donald Trump este încă şi mai instabil şi mai dezechilibrat, iar acum vrea o putere fără control, iar de această dată nu este nimeni care să-l oprească”, a adăugat ea.
În ultimele zile, tensiunea a crescut cu un nivel, alimentată de frica ca fostul preşedinte să refuze din nou să-şi recunoască înfrângerea, ca în 2020, în cazul unei victorii a taberei adverse.
Iar în cazul în care va învinge, el a ameninţat cu un program mare de expluzări a migranţilor şi că-i va ataca pe ”inamicii dinăuntru”.
”CEL MAI BUN PENTRU ECNOMIA NOASTRĂ”
Însă Cesar Viera, în vârstă de 18 ani, care locuieşte în nordul Atlantei şi care va vota cu republicanul în primul vot din vaiaţa sa, reţine altceva.
”El este pur şi simplu cel mai bun pentru economia noatră”, declară el AFP.
El s-a uitat la mitingul de la Madison Square Garden de duminică şi nu a văzut nimic rasist sau care să rănească.
”Eu sunt latino şi-l votez pe Trump”, a adăugat el, cu steagul american pe umeri.
Donald Trump speră să cucerească Georgia, un stat din ”Centura Bibliei” în care a fost înfrânt cu aproximativ 11.000 de voturi în 2020.
La câţiva paşi de mitingul fostului preşedinte, două panouri mari îndeamnă la vot cu Kamala Harris.
Unul dintre principalele atuuri ale lui Harris, fostul preşedinte Barack Obama, şi-a adunat susţinătorii la Philadelphia, luni, şi i-a acuzat pe aliaţii lui Donald Trump de ”vehicularea celor mai rasiste, celor mai sexiste şi celor mai bigote stereotipuri”.
El a lansat un apel către alegătorii din Pennsylvania care au legături cu comunitatea portoricană.
”Dacă cineva nu vă consideră concetăţeni care au dreptul la egalitate de şanse, la căutarea fericirii sau la visul american, atunci ar trebui să nu votaţi cu el”, a îndemnat Obama.
Peste 47 de milioane de americani au votat anticipat în acest scrutin care se anunţă cel mai strâns din istoria modernă a Statelor Unite.
”RECHIZITORIU FINAL”
La nivel naţional, sondajele îi creditează în continuare cot la cot pe Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie de culoare preşedintă a Statelor Unite, şi pe Donald Trump, care candidează a treia oară la preşedinţie.
O ilustrare a tensiunilor, două urne electorale metalice în care se aflau sute de buletine de vot depuse în mod anticipat, au fost ţinta unor incendii intenţionate, luni, în statele Washington şi Oregon (nord-vest).
Kamala Harris s-a declarat luni pregătită să fie evaluată cognitiv şi l-a îndemnat pe rivalul său, în vârstă de 78 de ani, ”să dea acelaşi” examen.
Democrata, care a făcut din apărarea dreptului la avort una dintre priorităţile campaniei, probabil că va include această temă în ”rechizitoriul final” pe care urmează să-l susţină marţi împotriva lui Donald Trump, într-o alocuţiune în apropiere de Casa Albă.
În locul respectiv şi-a ”încălzit” Donald Trump susţinătorii la 6 ianuarie 2021, înainte ca aceştia să atace Capitoliul
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!