Uniunea Europeană îşi va suspenda răspunsul la taxele vamale impuse de SUA pentru „a da o şansă negocierilor”, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Dacă negocierile nu sunt satisfăcătoare, contramăsurile noastre vor intra în vigoare”, a avertizat Ursula von der Leyen într-un mesaj pe reţeaua X.
„Am luat act de anunţul preşedintelui Trump. Dorim să dăm o şansă negocierilor. În timp ce finalizăm adoptarea contramăsurilor UE, care au primit un sprijin puternic din partea statelor noastre membre, le vom pune în aşteptare timp de 90 de zile”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene.
Ea a subliniat însă că între timp continuă „activitatea pregătitoare” pentru alte contramăsuri ale blocului european. „După cum am mai spus, toate opţiunile rămân pe masă”, a punctat şefa executivului european.
Joi dimineaţă, preşedinta Comisiei Europene salutase anunţul preşedintelui american Donald Trump privind suspendarea pentru 90 de zile a deciziei de aplicare a unor „tarife reciproce” în virtutea cărora blocul european ar fi fost taxat cu 20%. „Salut anunţul preşedintelui Trump de a suspenda tarifele reciproce. Este un pas important către stabilizarea economiei globale”, a declarat ea pe X. „Condiţiile clare şi previzibile sunt esenţiale pentru funcţionarea comerţului şi a lanţurilor de aprovizionare”, a adaugat Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană anunţase miercuri că a obţinut sprijinul ţărilor UE şi că a aprobat un prim set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oţel şi aluminiu, care se vor aplica începând cu data de 15 aprilie. Astfel, Uniunea Europeană urma să impună taxe suplimentare, de 25%, asupra unei serii de importuri din SUA, ca răspuns specific la taxele vamale americane pentru metale. Bruxelles-ul a transmis miercuri, înainte de anunţul lui Donald Trump despre suspendarea tarifelor reciproce, că evaluează în continuare modul în care va răspunde taxelor pentru automobile şi tarifelor mai generale anunţate de Donald Trump săptămâna trecută.
În ultimele luni, Uniunea Europeană a fost lovită de trei ori de tarifele impuse de administraţia americană:
- 25% pentru oţel şi aluminiu la mijlocul lunii martie
- 25% pentru automobile, la începutul lunii aprilie
- 20% pentru toate celelalte produse europene, la 9 aprilie.
Trump cere ca UE să îşi reducă excedentul comercial cu SUA, de exemplu prin cumpărarea unor cantităţi nerealiste de gaz sau prin reducerea standardelor de siguranţă pentru maşini, scrie News.ro.
În timp ce Europa vinde într-adevăr mai multe bunuri americanilor, SUA se bucură la rândul lor de un excedent atunci când vine vorba de servicii. În ansamblu, relaţia comercială de 1,3 trilioane de euro are o diferenţă de doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!