Un an de război pornit de ruși împotriva Ucrainei: Mariupol, cel mai mare oraș-port de la Marea Azov, a devenit în ultimul an cel mai bombardat oraș din Ucraina de către ruși. Un oraș în ruine, cu numeroase cartiere distruse.
Ca să scape de atacurile rusești, mii de oameni s-au adăpostit în tunelurile oțelăriei Azovstal, timp de mai bine de două luni.
În tot acest timp, Rusia a bombardat uzina cu rachete.
Soldații ucraineni au fost luați prizonieri de armata rusă și, chiar și în prezent, rămâne neclar câți dintre ei se află încă în captivitate, scrie The Guardian.
După lansarea invaziei în Ucraina, Mariupol a fost unul dintre primele orașe importante care au fost încercuite de ruși. Privit ca un obiectiv cheie al Kremlinului, orașul a fost scena unui asediu pe care Crucea Roșie l-a definit ca fiind „apocaliptic”.
Autoritățile ucrainene estimează că 22.000 de persoane au murit în timpul luptelor din Mariupol. Supraviețuitorii s-au refugiat în oțelăria Azovstal, alături de aproximativ 3.000 de soldați, dintre care mulți erau membri ai brigăzii Azov.
Ei au stat ascunși în tunelurile oțelăriei timp de peste două luni.
Mai târziu, civilii au fost evacuați, însă soldații ucraineni au fost trimiși într-o colonie din regiunea Donețk, unde Kremlinul a prefigurat condamnarea lor la moarte.
În cele din urmă, acordurile dintre Ucraina și Rusia au permis schimburi de prizonieri, care au descris tratamentele la care au fost supuși.
Comandantul Batalionului Azov s-a aflat printre cei 215 prizonieri de război ucraineni, eliberați în luna septembrie.
Președintele Volodimir Zelenski a promis că „toți apărătorii din Mariupol vor fi aduși acasă”, dar nu este clar câți dintre ei au rămas prizonieri ai rușilor.
Presa locală estimează că aproximativ o mie de soldați din Azov sunt încă prizonieri de război. Și, potrivit oficialilor ucraineni, cadavrele unui număr necunoscut de soldați rămân îngropate sub ruinele de la Azovstal.
Mărturiile de la Azovstal
Comandant regimentului Azov - Denis Prokopenko Prokopanko: „Sunt comandantul Regimentului Azov. La Azovstal se adăpostesc sute de civili. Oameni de toate vârstele, femei și copii. Se adăpostesc în subsoluri și buncăre de pacea rusească. Este singurul adăpost pe care l-au găsit. Inamicii stiu despre civili însă continuă să tragă asupra fabricii.”
Soldat ucrainean: „Am fost martor la bătăi și torturi. Ei voiau să ne întoarcem împotriva comandantului nostru, să spunem că noi am bombardat orașul și am ucis oameni nevinovați. Au vrut să arunce vina pe noi. Ne amenințau mereu cu moartea, cu execuții.”
Volodimir Zelenski: „Sperăm să salvam viețile tuturor soldaților noștri. Printre ei sunt și unii răniți grav. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viață. Eforturile continuă, iar aceste eforturi cer delicatețe și timp.”
Armata Rusiei, cea mai puternică din lume?
Armata Rusiei a fost prezentată drept una dintre cele mai puternice din lume. În plus, președintele Vladimir Putin a oferit constant atât rușilor, cât și lumii întregi, parade și exerciții militare pentru a-și etala armata.
Cu toate acestea, rușii poartă deja de un an, un război în Ucraina, cu o armată mult mai mică.
Vladimir Putin a crezut probabil într-o victorie rapidă, spun experții militari, însă războiul din ultimul an, scoate în evidență cât de puternică este în realitate armata Rusiei.
Astfel, după căderea Uniunii Sovietice, Moscova a încercat să își mențină statutul de superputere, inclusiv ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
În plus, Kremlinul a justificat întotdeauna poziția Moscovei de mare putere în termeni militari.
De-a lungul deceniilor, Rusia a susţinut că are una dintre cele mai mari și mai eficiente armate din lume, la care se adaugă și armele nucleare.
Cu toate acestea, având în vedere că în Ucraina, avântul rușilor este oprit de o armată semnificativ mai mică, nu mai putem vorbi de o mare putere, spune generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
Rusia ramane totusi o putere militară considerabilă.
Putin speră că Occidentul va renunța la sprijinul acordat Ucrainei
Numărul forțelor armate rusești nu este cunoscut, însă o mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja desfășurate în Ucraina, de-a lungul ultimului an.
Astfel, Moscova a fost nevoită chiar să cheme rezerviști pentru a umple golurile lăsate de pierderi.
Cu toate acestea, Rusia are avantajul de a avea mai mulți oameni la dispoziție și poate astfel să trimită tot mai mulți rezerviști la război, pe termen lung.
Serviciile secrete britanice au estimat că între 40 și 60 de mii de membri ai forțelor rusești au murit de la începutul războiului.
Cu toate acestea, armata rusă are o capacitate mare de regenerare.
În trecut, deși forțele Rusiei au fost superioare celor ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește calitatea armelor și numărul de soldați, conducerea militară a Moscovei nu a fost capabilă să folosească această superioritate tactică pentru a atinge obiective strategice în război.
Președintele rus Vladimir Putin speră că Occidentul va renunța la sprijinul acordat Ucrainei, însă rezultatul războiului depinde chiar de acest sprijin continuu.
Astfel, potrivit experților militari, războiul se poate încheia cu adevărat numai dacă Rusia suferă o înfrângere totală.
Un material realizat de Roxana Horchidan
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!