Ungaria se pregătește pentru ce ar putea fi cele mai grave inundații provocate de Dunăre din ultimii zece ani, avertizează primarul Budapestei, Gergely Karácsony. Potrivit acestuia, nivelul fluviului urmează să atingă în curând 8,5 metri în apropierea capitalei, iar autoritățile, împreună cu armata, serviciile de urgență și voluntarii, fac eforturi pentru a limita impactul dezastrului natural, relatează News.ro.
În pregătirea pentru aceste inundații, sunt construite baraje, pe baza lecțiilor învățate din ultima mare inundație a Dunării, care a avut loc în 2013. Însă, spre deosebire de acel eveniment, valul actual este prevăzut a fi mai lung și mai periculos.
György Molnár, un voluntar implicat în acțiunile de protecție, explică dificultatea acestei situații: „Problema este că în 2013 valul era scurt, iar acum, dacă este mai lung, digurile vor fi udate, nisipul va fi udat, iar dacă începe să se scurgă undeva, nu este ușor de prins”. Această situație amplifică riscul deteriorării digurilor și a barajelor temporare construite pentru a proteja satele și orașele de-a lungul fluviului.
În ciuda gravității situației, mulți locuitori din sate de la nord de Budapesta își păstrează optimismul și umorul. Tamás Kreisz, un locuitor dintr-unul dintre aceste sate, a declarat amuzat că se pregătește să facă de pază pe baraj în fiecare seară: „Eu am pregătit deja șemineul, prietenii și familia sunt invitați, vom prăji slănină”.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Autorității ungare a Apelor, Gabriella Siklós, situația, deși pare calmă momentan, este înșelătoare. Cele mai critice momente ale revărsării au început deja în sectoarele de nord-vest ale Dunării, iar eforturile de consolidare a digurilor sunt în desfășurare.
„În ultimele două nopți, am «prins», ca să folosim jargonul Autorității Apelor, mlaștini, scurgeri, apă curentă. În aceste cazuri, rambleul este acoperit cu folie de aluminiu și consolidat”, a declarat Siklós în cadrul unei conferințe de presă.
În Budapesta, nivelul apei crește constant și inundă deja o parte din cheiuri, atrăgând curioși care asistă la spectacolul oferit de apele învolburate. Se preconizează că Dunărea va atinge un vârf maxim sâmbătă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!