Varianta Omicron ar putea avea în componență material genetic provenind de la un alt virus. Potrivit unui studiu citat de Reuters, aceste fragmente par să fie de la virusul care provoacă forme de răceală comună.
Această secvență genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum și în genomul uman, au precizat cercetătorii.
Vestea proastă este că astfel sistemul imunitar poate fi ușor păcălit, iar oamenii se pot infecta mai ușor cu Omicron. Vestea bună este că formele de boală provocate par să fie mai ușoare ori asimptomatice. Deocamdată, în rândul persoanelor despre care se știe că s-au infectat cu varianta Omicron nu s-a înregistrat niciun deces.
Specialiștii bănuiesc că mutația a apărut la o persoană infectată atât cu SARS-VoV-2, cât și cu un alt virus. Potrivit unor studii anterioare, celulele din plămâni și din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan SARS-CoV-2 și răceala comună. O astfel de infecție simultană pregătește terenul pentru recombinare virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeași celulă-gazdă interacționează în timp ce proliferează, generând variante care au o parte din materialul genetic moștenit de la ambii „părinți”.
Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbește sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea unei persoane la infecțiile cu virusurile răcelii obișnuite și alți agenți patogeni.
Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma originile mutațiilor Omicron și efectele acestora asupra funcției și transmisibilității sale.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!