La 300 de zile după atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, care a declanşat războiul, familiile celor peste 250 de persoane care au fost răpite de gruparea islamistă l-au îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să semneze un acord de încetare a focului care să permită salvarea celor 111 ostatici ce continuă să rămână captivi în Fâşia Gaza, informează EFE.
"Amploarea celor 300 de zile este halucinantă", a denunţat, într-un comunicat, Forumul familiilor ostaticilor şi persoanelor dispărute, mişcare iniţiată pentru a apăra drepturile celor care continuă să fie ţinuţi închişi de Hamas, potrivit Agerpres.ro.
Grupul se teme pentru starea de sănătate a ostaticilor, ţinând cont de starea persoanelor eliberate în timpul armistiţiului din noiembrie, după 50 de zile captivitate. "Cei care au rămas au îndurat de şase ori această perioadă infernală", deplânge situaţia Forumul.
Potrivit armatei israeliene, cel puţin 39 din cei 111 ostatici rămaşi în Fâşia Gaza sunt morţi.
Mai mult, apropiaţii au amintit că printre ostatici se află doi minori: Kfir Bibas, un bebeluş care avea nouă luni în momentul în care a fost răpit şi care şi-a petrecut mai mult timp din viaţă în interiorul Fâşiei decât în afara ei, şi fratele său, Ariel Bibas, care luni va împlini 5 ani.
La începutul zilei de joi şi în deschiderea unei zile de proteste, un grup de manifestanţi a blocat Ayalon, principala autostradă din Tel Aviv, şi a desenat pe jos un imens "300" de culoare galbenă.
"Timp de 300 de zile, fiul meu Matan şi alţi ostatici au fost abandonaţi în tunelurile Hamas deoarece Netanyahu amână acordul din nou şi din nou", a declarat Einav Zangauker pentru ziarul israelian Haaretz în timpul acestei acţiuni.
Atât în Fâşia Gaza, unde bilanţul palestinienilor ucişi este de aproape de 40.000, cât şi în Israel, atingerea pragului de 300 de zile de război este percepută ca un moment simbolic.
Guvernul din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a emis un comunicat cu această ocazie, în care dă asigurări că "războiul nu înseamnă doar numere, deoarece în spatele fiecărei cifre se află o poveste şi un vis care a fost ucis de ocupaţia criminală".
De cealaltă parte, preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a deplâns trecerea acestor 300 de zile ca fiind o perioadă în care "fii şi fiice, fraţi şi surori, mame şi taţi, bunici, au zăcut în temniţele Hamas, în Gaza".
Potrivit preşedintelui israelian, fiecare secundă care trece în timp ce captivii rămân în enclava palestiniană devastată "este o crimă împotriva umanităţii" şi a subliniat necesitatea urgentă de a obţine întoarcerea lor.
Atât preşedintele Herzog, cât şi Forumul familiilor ostaticilor şi persoanelor dispărute au îndemnat comunitatea internaţională să facă presiuni pentru a face posibilă revenirea ostaticilor. În mod specific, Forumul a cerut presiuni asupra Hamas pentru a semna acordul de încetare a focului, care este încă în negociere.
Viitorul negocierilor pentru încetarea focului este incert după atacul de la Teheran pus de Iran pe seama Israelului, în care a fost ucis Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas şi al echipei palestiniene de negociere.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!