Focuri de armă au răsunat luni dimineaţă în unele părţi din Goma, cel mai mare oraş din estul Congo, la câteva ore după ce rebelii susţinuţi de Rwanda au declarat că au cucerit oraşul, în ciuda apelului Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încetarea ofensivei, relatează Reuters.
Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis, duminică seara, că are în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, pe fondul ofensivei armate intense desfăşurate gruparea militară rebelă. Conform MAE, au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor acestora. PressOne a scris că este vorba despre mercenari români, care ar fi fost atacaţi de rebeli, potrivit News.ro.
Avansul recent al alianţei rebele M23, susţinută de Rwanda, a forţat mii de persoane din estul Congo, bogat în minerale, să-şi părăsească casele şi a declanşat temeri că un conflict care mocneşte de zeci de ani riscă să reaprindă un război regional mai amplu.
„Există confuzie în oraş; aici, lângă aeroport, vedem soldaţi. Nu am văzut încă M23”, a declarat un localnic pentru Reuters. „Există, de asemenea, unele cazuri de jefuire a magazinelor”, a adăugat el.
Un alt locuitor al oraşului a spus că au fost schimburi de focuri intense în centrul oraşului Goma. Focuri de armă au putut fi auzite şi în apropierea aeroportului şi în apropierea graniţei cu Rwanda.
Nu a fost posibil să se stabilească imediat cine a fost responsabil pentru împuşcături, dar un rezident a spus că acestea au fost probabil focuri de avertisment, nu lupte.
Rebelii au ordonat soldaţilor guvernamentali să se predea până luni la ora locală 03:00 (şi a României), iar 100 de soldaţi congolezi şi-au predat armele trupelor uruguayene din cadrul misiunii ONU de menţinere a păcii în Congo (MONUSCO), a declarat armata din Uruguay.
Luni dimineaţă, personalul MONUSCO şi familiile acestora au fost evacuaţi peste graniţă către Rwanda, unde 10 autobuze îi aşteptau pentru a-i prelua.
Preşedintele Kenyei, William Ruto, preşedintele blocului Comunităţii Africii de Est, va organiza o reuniune de urgenţă a şefilor de stat cu privire la situaţie, a declarat Korir Sing'Oei, secretar principal la Ministerul de Externe din Kenya.
Graniţele estice ale Republicii Democrate Congo, o ţară aproximativ de mărimea Europei de Vest, rămân vulnerabile din cauza zonelor rebele şi a fiefurilor miliţiilor, în urma a două războaie regionale succesive care au pornit de la genocidul din Rwanda din 1994.
Bine antrenată şi înarmată profesionist, gruparea M23 - ultima dintr-o lungă serie de mişcări rebele conduse de Tutsi - afirmă că există pentru a proteja populaţia de etnie Tutsi din Congo.
Consiliul de Securitate al ONU a purtat duminică discuţii de criză cu privire la situaţia conflictului care a declanşat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.
Experţii ONU spun că Rwanda a desfăşurat 3.000 - 4.000 de soldaţi şi a furnizat o putere de foc semnificativă, inclusiv rachete şi lunetişti, pentru a sprijini M23 în luptele din Congo.
Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au condamnat duminică ceea ce au declarat a fi susţinerea de către Rwanda a avansului rebelilor.
Kigali a respins declaraţiile care „nu au oferit nicio soluţie” şi a învinuit Kinshasa pentru declanşarea escaladării recente.
„Luptele din apropierea frontierei rwandeze continuă să reprezinte o ameninţare gravă la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale a Rwandei şi necesită o poziţie defensivă susţinută a Rwandei”, a declarat ministrul de externe al Rwandei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!