Un fost director al FBI a cerut o acțiune dramatică pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul îngrijorărilor cu privire la modul în care un corupția erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare.
Louis Freeh a elaborat un plan de cinci pași pentru o națiune care a ținut prima pagină la nivel mondial cu acuzații de protocoale secrete între serviciile și instituțiile de informații secrete ale SRI din România, inclusiv Procurorul General al României și Consiliul Superior al Magistraturii.
"Aceste protocoale secrete, ascunse de poporul român și de legiuitorul care supraveghează SRI, reprezintă un acord sub acoperire pentru a înlătura statul de drept prin transformarea ofițerilor serviciilor de informații în agenți judiciari", a spus acesta într-un interviu.
"Acestea subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților. Aceste pacte secrete au provocat o revoltă justificată în România, în Uniunea Europeană și în Statele Unite".
Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost directorul FBI timp de opt ani, după ce a fost pus în funcție de președintele Bill Clinton în 1993, încheind o carieră care a început ca agent special, asistent adjunct al avocatului Statelor Unite și judecător de circumscripție pentru Districtul de Sud din New York.
Acum acționează ca și consultant independent, prin intermediul companiei sale FGIS, inclusiv prin consilierea unui pârât român care contestă condamnarea sa de către agenția anti-corupție DNA din România.
Comentariile sale vin după ce a văzut violențele dintre jandarmi și protestatari la București pe 10 august și declarațiile lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, privind o încercare de asasinare eșuată asupra lui.
Preocupările legate de acțiunea anticorupție au fost semnalate de către diferite părți, printre care Comisia Drepturilor Fără Frontiere Internaționale, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept și Magistrații europeni pentru democrație și libertăți, o asociație a judecătorilor și procurorilor europeni.
Freeh consideră că au afectat economia României, observând că anul trecut Business-Review EU a raportat că investițiile străine directe ale unor investitori majori au scăzut în România, în ciuda creșterii totale a Europei.
Planul cu în 5 pași propus de acesta:
El dorește ca Guvernul României și membrii săi din Parlament să supravegheze următoarele măsuri pentru a remedia ceea ce el numește "criză gravă a legii".
1. Un angajament în investigarea și urmărirea penală a corupției în limitele legii, dar și în cadrul legii;
2. Ajutor pentru persoanele care au fost condamnate fără un proces echitabil, cu dovezi insuficiente sau în condițiile de conflict;
3. Înființarea unei comisii independente de judecători de renume internațional și experți juridici abilitați și finanțați de a investiga protocoale secrete, care să analizeze operațiunile Procuraturii Generale, ADN-ul și serviciul de informații SRI din România și de a face recomandări specifice pentru o reformă;
4. Angajamentul guvernului de a determina în mod confidențial judecătorii care au făcut obiectul "dosarelor" create în timp ce protocoalele erau în vigoare pentru a revizui natura și durata afirmațiilor;
5. Stabilirea de birouri de responsabilitate profesională pentru procurorul general, DNA și SRI, la plângerile lor și la buna lor conduită și responsabilitate.
"România a ieșit din" gulagul "terorii comuniste pentru a deveni o democrație esențială pentru UE, NATO și comunitatea internațională a popoarelor care iubesc libertatea", spune Freeh.
"Dar principiile fundamentale ale statului de drept asigură libertatea și prosperitatea fiecărei națiuni democratice și, într-o economie globală, investițiile străine directe vor crește doar cu convingerea că sistemele juridice robuste pot proteja aceste active. Sunt convins că poporul român și liderii lor au voința, angajamentul și perseverența de a restabili statul de drept pentru generațiile viitoare".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!