1.600 de morți si pagube cuprinse între 3,8 şi 6,6 miliarde de euro - asta ar însemna, pentru România de astăzi, un cutremur asemănător cu cel din 1977, de la care au trecut 42 de ani. În total, 850 de mii de locuinţe ar fi afectate, din care 35 de mii ar fi complet distruse. Sunt estimările Uniunii Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
În acest context, Primarul Capitalei a declarat că cele 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic vor fi reabilitate până în 2020.
„De câteva luni am intrat cu activitate susţinută, puternică, de punere în siguranţă şi consolidare în jumătate dintre acestea. Am realizat pentru prima dată (...) un recensământ al persoanelor care locuiesc în aceste imobile cu risc seismic - categoria I, 8.993 de persoane locuiesc în acest imobile, deci aproape 9.000 de persoane. În ultimii 27, aproape 28 de ani, s-au consolidat de către Primăria Municipiului Bucureşti doar 20 de imobile, nici măcar un imobil pe an, este un ritm de melc comparativ cu nevoile oraşului şi cu urgenţa despre care vorbim”, a declarat Firea într-o conferinţă de presă.
Asta, deși Gabriela Firea a precizat că doar 20 de imobile au fost consolidate în Capitală, în ultimii 27 de ani, dar și că, de la preluarea mandatului, în iunie 2016, doar două clădiri sunt aproape gata
„Când am ajuns primar general, de consolidări se ocupa un birou de şase persoane de la Direcţia de investiţii. (...) Acum 700 de angajaţi lucrează într-un ritm alert pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, prioritatea fiind cele 349. Avem deja două clădiri la care s-a finalizat consolidarea - Strada Blănari nr. 10, Strada Spătarului nr. 36”, a declarat Firea.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!