Gabriela Firea vrea să îi plătească, cu suma de 200 lei/beneficiar, pe bucureștenii care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu noul coronavirus. Proiectul se numește „Testăm pentru București”, are o valoare totală de 2,233,000 lei și se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de pe 11 mai. Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidat la Primăria Capitalei, spune că astfel de teste nu s-au făcut nicăieri în lume fără o recomandare clară.
În referatul de aprobare al proiectului, Gabriela Firea spune că este nevoie de acest proiect pentru a crește numărul de persoane testate.
„Până în prezent, în România s-a pus accentul pe testarea persoanelor simptomatice, cât și a celor care au fost suspecte de infectare cu virusul SARS-COV-2, conform recomandarilor INSP. În condiţiile în care începând cu data de 16.05.2020, se are în vedere încetarea stării de urgență, urmând a se declara stare de alertă, propunem ca din ansamblul măsurilor şi acţiunilor, care vor fi adoptate, în perioada stării de alertă, să facă parte și testarea populaţiei asimptomatice, care reprezintă un vector important de transmitere intracomunitară a virusului SARS-CoV-2”, se arată în document
Testarea se va realiza atât în spitalele publice cât și cele private afiliate, în conformitate cu Procedura Operațională de Afiliere a entităților publice şi/sau private existente la nivelul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. În termen de 5 zile de la aprobarea proiectului, ASSMB va elabora regulamentul de impelmentare.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și candidat la Primăria Capitalei, spune că astfel de teste nu s-au făcut nicăieri în lume fără o recomandare clară, iar banii ar putea fi folosiți pentru testarea persoanelor vulnerabile.
„Testele RT-PCR detectează prezența fragmentelor de ARN viral și sunt utilizate pentru diagnosticul persoanelor infectate. Ele au o rată de până la 30% de rezultate fals negative (persoane infectate, dar care la testare ies negative), și nu pot să ne spună dacă o persoană a trecut deja prin infecție sau nu (în acest scop se utilizează testele serologice). Nicăieri în lume, de la începutul epidemiei, testarea PCR nu s-a efectuat pe bază de vouchere, fără indicații clare. Da, au existat localități, precum orașul Vo (cu aproximativ 3.000 de locuitori), care au testat ”în masă”, aproape toată populația, dar cu scopul de a identifica rapid purtătorii de infecție și de a-i izola. Care este scopul testării pe care o propuneți dumneavoastră? Cum veți hotărâ cine va primi aceste vouchere? Ce veți face cu cazurile detectate pozitiv? Dar cu persoanele care, conform estimărilor specialiștilor sunt potențial infectate dar vor avea teste negative (acei 30% de fals-negativi?) Îi trimiteți să umble liniștiți prin comunitate și să transmită infecția mai departe încurajați de rezultatul primit? Dar, cel mai important, de ce din această sumă de bani nu testați personalul medical din spitalele Bucureștiului, sau personalul de la ambulanță, sau personalul și vârstnicii din centrele rezidențiale? Sau pacienții cu afecțiuni cronice și imunitate scăzută care împart aceleași saloane cu alți pacienți? Grupe care au atât risc mare de a dobândi infecția, de complicații dar și risc mare de a o transmite mai departe”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina de Facebook.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!