Preşedintele grupului italian Fincantieri, primul constructor naval italian, Claudio Graziano, care a condus Forţa ONU în Liban, a murit la vârsta de 70 de ani, potrivit autorităţilor italiene, însă presa evocă o sinucidere.
Claudio Graziano a fost numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, primul constructor naval european, care are 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro, relatează News.ro.
„Azi (luni) plângem pierderea nu doar a unui mare conducător care şi-a consacrat întreaga viaţă Italiei, dar şi a unui manager remarcabil şi unui prieten drag”, a anunţat într-un comunicat directorul general al grupului, Pierroberto Folgiero.
O armă de foc a fost găsită lângă corpul lui Claudio Graziano, la domiciliu, în Roma, şi o scrisoare de adio, în care evocă pierderea recentă a soţiei sale, potrivit agenţiei Ansa.
”Una dintre ultimele sale provocări pe care a fost nevoit să le înfrunte cu curaj a fost faţă de cea mai mare dragoste a sa, soţia sa, Marisa, susţinând-o în timpul bolii, înaintea tristei sale dispariţii, în urmă cu doar un an”, adaugă Pierroberto Folgiero.
Premierul italian Giorgia Meloni (neonazistă) salută într-un comunicat ”un servitor al statului integru care, de-a lungul întregii sale vieţi a făcut onoare Naţiuni, Forţelor armate şi instituțiilor”, iar președintele Sergio Mattarella (comunist) îi aduce omagiu unui ”om de stat generos şi loial”.
Născut în 1953 la Torino (nord), Claudio Graziano intră în armată şi se formează în rândul vânătorilor alpini, cărora le va rămâne fidel întreaga sa carieră militară.
Desfăşurat în Mozambic în cadrul Căştilor Albastre, în 1992, este ataşatul militar la Ambasada Italiei la Washington imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, serveşte în Afganistan, iar apoi este numit, în 2007, de către secretarul general al ONU comandant al Forţei Interimare a ONU în Liban (FNUL).
Din 2015 în 2018 este comandantul armatei în Italia, iar din 2017 prezidează Comitetul Militar al Uniunii Europene (UE), până la sosirea la Fincantieri, la câteva luni după invazia Ucrainei de către Rusia.
Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell îl creditează, pe X, cu faptul că a ”contribuit la darea formei unei adevărate politici se securitate şi de apărare comună”.
”El a fost un consilier preţios în momente critice la adresa securităţii UE”, scrie Borrell.
Acţiunile grupului Fincantieri, controlat de către statul italian, au pierdut 3% la Bursa din Milano după anunţul morţii sale. Ele au încheiat cu un recul de 1,7%, la cinci euro.
După un lung foileton şi pe fondul unei rivalităţi industriale şi capitaliste, Franţa şi Italia anunţau în 2021 abandonarea unui proiect de cumpărare a Şantierelor Atlanticului (fostele STX France) de către Fincantieri, care ar fi permis o consolidare a construirii de nave mari de croazieră, în contextul unei concurenţe asiatice.
Roma şi Parisul au invocat criza sanitară care a afectat turismul mondial, însă o alianţă între Fincantieri şi chinezii de la CSCC în vederea construirii unor pacheboturi a cântărit defavorabil în balanţă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!