De săptămâna viitoare, Grecia va pune punct celui mai mare program de asistenţă financiară din istorie. Se întâmplă după o criză a datoriilor de nouă ani, care i-a redus Produsul Intern Brut cu un sfert şi a forţat-o să implementeze măsuri aspre de austeritate, scrie Reuters.
Măsura intră în vigoare luni, iar Grecia speră astfel că va fi capabilă să se împrumute din nou de pe pieţele internaţionale.
Criza s-a dovedit una traumatizantă pentru greci, care în 2001 au renunţat la drahme pentru euro.
A urmat o perioadă de credite ieftine care au stimulat consumul privat şi cheltuielile publice, ceea ce a umflat bugetul şi deficitul de cont curent al Greciei.
Din 2010, patru guverne succesive s-au luptat să evite intrarea în incapacitate de plată, bazându-se pe cel mai mare program de asistenţă financiară din istorie. Peste 260 de miliarde de euro au fost imprumutate Greciei de partenerii din zona euro şi FMI.
În prezent, statul elen începe să revină la normalitate însă cicatricile sunt vizibile.
Băncile sunt împovărate cu portofolii mari de credite neperformante, datoria publică a Greciei este în continuare cea mai mare din zona euro, la aproximativ 180% din PIB.
Însă chiar şi aşa economia Greciei a început din nou să crească, turismul traversează o perioadă excelentă, iar rata şomajului începe să se diminueze, ajungând la 19,% de la un vârf de aproape 28%.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!