Viermii își vor face apariția în farfuriile europenilor tot mai des, în viitor. Nu e vorba de mâncare stricată, ci chiar de hrană sănătoasă. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman. De acum înainte, autoritățile locale din statele comunitare pot decide vânzarea de gustări, batoane de proteine sau fursecuri care să conțină printre ingrediente și... insecte.
Bogați în proteine, grăsimi și fibre, viermii galbeni sunt priviți drept o hrană inovatoare. Făina obținută din aceștia va putea fi folosită în paste și produse de patiserie, spun cercetătorii.
În evaluarea făcută acestui tip de viermi galbeni am observat că ni s-a propus folosirea lor ca ingrediente pentru biscuiți, paste, sau feluri de mâncare pe bază de legume, chiar și batoane de energie. Dar, avem alte solicitări pe care le analizăm acum și vedem că există un interes în a consuma o astfel de hrană inovatoare ca ingredient într-o mare varietate de mâncăruri, cum ar fi carne artificială, cârnați, băuturi, spune Ermolaos Ververis, de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
Instituția intenționează să aprobe pe viitor și alte tipuri de hrană exotică, începând de la alge până la alte insecte comestibile. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite pe Glob, însă mulți consumatori europeni privesc cu repulsie acest tip de hrană, așa că va mai dura ceva vreme până va fi acceptat la scară largă.
Europa este lider în domeniul start-up-urilor care se ocupă cu creșterea insectelor după ce le-a inclus pe lista alimentelor sustenabile. Autoritățile europene au alocat fonduri pentru cercetare și facilități de producție, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peștilor, câinilor și pisicilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!