Guvernul lucrează la majorarea salariului minim. Și sunt luate în calcul 3 scenarii. Subiectul este discutat la această oră de cabinetul Orban. Profitabilitatea firmelor este unul dintre elementele de care trebuie ţinut cont, spune premierul Ludovic Orban.
Guvernul Orban decide ce face cu salariul minim: Vrea o crestere sanatoasa, care sa nu duca la concedieriFoto: captura video
Premierul Ludovic Orban a ținut marți un scurt discurs la începutul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, unde urmează să fie stabilit cum și cât va fi majorat salariul minim brut.
Șeful Guvernului a explicat că majorarea se va produce, însă va ține cont de indicatori reali din economie, astfel încât să nu fie afectate nici companiile și angajații să simtă o creștere reală în buzunar. Astfel, Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare, toate cu o creștere de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecție.
„Noi am încercat să căutăm o soluție de creștere a salariului minim care să țină de niște date obiective din economie. Încercăm că această creștere să se facă pe baza unor indicatori economici, a unor date care sunt clare, și care pe de-o parte să țînă cont de realitățile economice și pe de altă parte să atingă și obiectivul de creștere a salariului minim pe economie.
Sigur că analizând creșterile salariului minim pe economie în ultima perioada putem costata că nu a existat o regulă foarte precisă în ultimii ani, ci s-a făcut pe baza de voință din partea Guvernului și nu pe baza unor considerente economice.
Din punctul meu de vedere creșterea salariului minim trebuie să aibă că și obiectiv că cei care lucrează pe salariul minim, aproximativ 1.370.000 să beneficieze de o cerstere a salariului minim care să aibă totuși la baza niște elemente de care trebuie să ținem cont, și anume profitabilitatea firmelor", a spus Orban.
Cât privește formulă de calcul a salariului minim, premierul a explicat că aceasta va ține cont de mai mulți factori.
„Propunerea pe care o facem este o propunere care încearcă să aplice o formulă în care să ținem cont de compensarea inflației, să ia în calcul creșterea indicelui de productivitate, discutăm posbilitatea aplicării mai multor indici de corecție, care fie să includă creșterea economică fie elementele de pe piața muncii care pot să ofere niște corecții”, a conchis premierul, după care a invitat presa să părăsească sala.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!