Proprietarii de restaurante, terase, locuri de joacă sau cazinouri care se simt discriminați față de antreprenorii care și-au putut redeschide afacerile după încetarea stării de urgență pot ataca în instanță Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă. Chiar dacă Legea privind instituirea stării de alertă a intrat în vigoare, OUG 68/2020 nu a fost abrogată și oferă cadrul legal pentru ca deținătorii de afaceri să se considere vătămați.
„Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării. Hotărârile prevăzute la alin. (1) se aduc neîntârziat la cunoștință populației prin mijloacele de comunicare în masă, se difuzează pe posturile de radio și de televiziune în cel mult două ore de la adoptare și sunt retransmise în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de alertă. Hotărârile prevăzute la alin. (1) pot fi atacate în condițiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ”, prevede Ordonanța 68.
Legea contenciosului administrativ oferă posibilitatea celor vătămați nu numai să obțină anularea hotărârii în instanță, dar și repararea pagubei create.
„Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public”, prevede legea 554/2004.
De asemenea, Avocatul Poporului poate face propria anchetă, iar dacă apreciază că ilegalitatea actului nu poate fi înlăturată decât prin justiție, atunci poate sesiza instanța competentă de contencios administrativ de pe raza domiciliului petentului. În acest caz, petiționarul dobândește de drept calitatea de reclamant, urmând să fie citat în această calitate.
Legea dă posibilitatea și Ministerului Public să se autosesizeze atunci când constată restrângerea unor drepturi prin exces de putere.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!