Alegerile anticipate sunt excluse anul acesta, după ce ALDE a rupt coaliția cu PSD, afirmă la Digi FM liderul UDMR. Kelemen Hunor amintește că, potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de a expira mandatul președintelui în funcție.
Liderul Uniunii spune însă că nici în prima parte a anului viitor anticipatele nu sunt o soluție. Astfel, bugetul țării îl vom avea în iunie, a precizat Hunor la Digi FM.
Reacția vine după ce PNL, USR și PLUS au vorbit de anticipate astfel încât viitorul Guvern să aibă legitimitate.
„Aici eu vreau să atrag atenția că în acest an nu se pot organiza alegeri anticipate. Indiferent cine dorește. Există Constituția României, există acolo articolul 89, alin 3 care spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înaintea terminării mandatului președintelui în exercițiu. Dacă nu dizolvi Parlamentul, nu ai cum să ajungi la alegeri anticipate. Eu știu că această Constituție nu este perfectă, știu că, pentru unii, este o piedică uriașă, dar trebuie să o respectăm. Scrie foarte clar, nu există nici măcar posibilitatea de a interpreta într-un fel sau altul. Alegeri anticipate poate anul viitor. La anul oricum vom avea alegeri, și parlamentare și locale.
Valentin Chisoceanu: Dacă mai multe partide din opoziție s-ar alia acestui demers, UDMR-ul ar susține alegeri anticipate la începutul anului viitor?
Kelemen Hunor: Nu, nu cred. Pentru că trebuie să spunem când vom face aceste alegeri anticipate și în ce condiții. În acest moment, dacă nu vom avea un guvern legitim, vom avea un guvern demis dar în funcțiune, așa cum s-a mai întâmplat. Se mai poate trage de timp așa cum au făcut Băsescu și PDL-ul în 2009, într-un alt context politic și economic, este adevărat. Dar cineva trebuie să înainteze bugetul. Dacă noi anul viitor în februarie, martie organizăm alegeri, nu vom avea buget nici până în iunie. Deci nu se poate juca cu aceste chestiuni. Dacă vrei să dai jos guvernul, eu sunt de acord. Dacă inițiezi o moțiune de cenzură, asta este, trebuie să îți asumi guvernarea. Indiferent că ești PNL, UDMR, USR. Cine inițiază o moțiune de cenzură înseamnă că dorește să guverneze. Deci nu se poate să dau jos Guvernul și să nu vreau să guvernez. Nu merge. Din punctul meu de vedere, dacă nu există majoritate pentru un guvern, indiferent dacă este vorba despre PSD sau orice alt partid, nu contează, Guvernul pleacă. Dar trebuie să vină altcineva în locul lui.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!