PSD nu va supraviețui singur la Guvernare, spune liderul UDMR la Digi FM. Kelemen Hunor susține că sunt șanse foarte mari ca moțiunea de cenzură anunțată de PNL să treacă în Parlament. Iar în lipsa unei moțiuni, Viorica Dăncilă va trebui oricum să se prezinte în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere.
Întrebarea este ce se va întâmpla după ce va pica Guvernul, precizează Kelemen Hunor. În opinia sa, PNL ar trebui să-și asume o nouă guvernare.
„Eu nu cred că un guvern minoritar va rezista fiindcă nu va avea susținere în Parlament. Nu va avea 233 de voturi pentru supraviețuire, pentru rămânere în funcție, pentru a funcționa în condiții normale, după ieșirea celor de la ALDE de la guvernare. Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple. Ce se va întâmpla după este întrebarea, dacă va rezista saun nu va rezista. Pentru că nu va rezista”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor susține că PSD nu va reuși să atragă parlamentari de la alte formațiuni pentru a susține un guvern minoritar.
Nu ai cum să formezi o majoritate în condițiile în care sunt aleși PSD care pleacă din partid, mai spune Hunor la Digi FM.
„În momentul în care a plecat ALDE de la guvernare, mai pleacă și parlamentari psd-iști, ieri am înțeles că au anunțat vreo 4-5 că vor pleca și, probabil, vor fi și alte plecări, e greu să confecționezi o majoritate stabilă. E absolut greu. Cu cine? De unde să iei parlamentari dacă pleacă parlamentarii tăi”, a declarat Kelemen Hunor la Digi FM.
INTERVIUL INTEGRAL
Valentin Chisoceanu: Cum vedeți dumneavoastră viitorul guvern PSD, un guvern minoritar? Credeți că va rezista în următoarea perioadă în condițiile în care nu mai există majoritate?
Kelemen Hunor: Dacă nu se va depune o moțiune de cenzură, în cel mult 45 de zile, trebuie să vină premierul în fața Parlamentului fiindcă se schimbă structura politică a guvernului și conform Constituției, în astfel de situații, este nevoie de un vot în Parlament. Remanierea nu se poate face decât prin vot în Parlament. Și atunci se va dovedi dacă are sau nu are majoritate. Dar așa cum a fost anunțată o moțiune de cenzurăcă va fi depusă săptămâna viitoare și în condițiile date, nu are cum să nu treacă moțiunea. Eu nu cred că un guvern minoritar va rezista fiindcă nu va avea susținere în Parlament. Nu va avea 233 de voturi pentru supraviețuire, pentru rămânere în funcție, pentru a funcționa în condiții normale, după ieșirea celor de la ALDE de la guvernare. Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple. Ce se va întâmpla după este întrebarea, dacă va rezista saun nu va rezista. Pentru că nu va rezista.
Valentin Chisoceanu: Liberalii au spus că vor depune moțiune de cenzură. În același timp vorbesc și despre alegeri anticipate, la fel și USR-PLUS, astfel încât, următorul guvern să aibă legitimitatea poporului.
Kelemen Hunor: Aici eu vreau să atrag atenția că în acest an nu se pot organiza alegeri anticipate. Indiferent cine dorește. Există Constituția României, există acolo articolul 89, alin 3 care spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înaintea terminării mandatului președintelui în exercițiu. Dacă nu dizolvi Parlamentul, nu ai cum să ajungi la alegeri anticipate. Eu știu că această Constituție nu este perfectă, știu că, pentru unii, este o piedică uriașă, dar trebuie să o respectăm. Scrie foarte clar, nu există nici măcar posibilitatea de a interpreta într-un fel sau altul. Alegeri anticipate poate anul viitor. La anul oricum vom avea alegeri, și parlamentare și locale.
Valentin Chisoceanu: Dacă mai multe partide din opoziție s-ar alia acestui demers, UDMR-ul ar susține niște alegeri anticipate la începutul anului viitor?
Kelemen Hunor: Nu, nu cred. Pentru că trebuie să spunem când vom face aceste alegeri anticipate și în ce condiții. În acest moment, dacă nu vom avea un guvern legitim, vom avea un guvern demis dar în funcțiune, așa cum s-a mai întâmplat. Se mai poate trage de timp așa cum au făcut Băsescu și PDL-ul în 2009, într-un alt context politic și economic, este adevărat. Dar cineva trebuie să înainteze bugetul. Dacă noi anul viitor în februarie, martie organizăm alegeri, nu vom avea buget nici până în iunie. Deci nu se poate juca cu aceste chestiuni. Dacă vrei să dai jos guvernul, eu sunt de acord. Dacă inițiezi o moțiune de cenzură, asta este, trebuie să îți asumi guvernarea. Indiferent că ești PNL, UDMR, USR. Cine inițiază o moțiune de cenzură înseamnă că dorește să guverneze. Deci nu se poate să dau jos Guvernul și să nu vreau să guvernez. Nu merge. Din punctul meu de vedere, dacă nu există majoritate pentru un guvern, indiferent dacă este vorba despre PSD sau orice alt partid, nu contează, Guvernul pleacă. Dar trebuie să vină altcineva în locul lui.
Valentin Chisoceanu: Ce se va întâmpla după moțiunea de cenzură? Cine și-ar asuma o nouă guvernare în contextul în care liderii opoziției susțin că nu s-ar instala, în acest moment, la Palatul Victoria, ținând cont că a fost o guvernare dezastruoasă a PSD-ALDE, că vor mai întâi să aibă legitimitatea poporului?
Kelemen Hunor: Bun. Și atunci ce facem? Dacă nu se pot face alegeri parlamentare în acest an, dar vrem să dăm jos guvernul și nu vrem să guvernăm, ce facem? Nu suntem în grădiniță. Ai dat jos guvernul, trebuie să instalăm un nou guvern. Cei de la PNL au zis că ei își asumă guvernarea, că Ludovic Orban a fost votat să fie premier. Asta a fost ultima informație, încă din iunie, de la moțiunea de cenzură. Se poate ajuge la o investire a guvernului fără nici o problemă, fiindcă se poate discuta, se poate negocia pe termen scurt, pe termen mediu, pe termen lung. Nu vreau să dau eu sfaturi pentru că nu sunt eu consultant politic, dar un om responsabil când face un pas trebuie să facă și pasul următor. Noi am votat o moțiune de cenzură în iunie, nu a picat guvernul. De data aceasta va pica. Înainte de iniția moțiunea de cenzură e bine să începi să discuți cu toții, cu cei care au fost în Parlament, ce soluții găsim, ce soluții există. Deocamdată, cel puțin cu noi, nu au existat discuții, dar încă nu e târziu.
Valentin Chisoceanu: Dna Dăncilă spunea că va încerca să negocieze cu alte formațiuni sau cu parlamentari pentru a susține PSD la guvernare. Veți avea discuții și cu PSD?
Kelemen Hunor: Noi nu am avut nici o discuție în această vară cu nimeni și în acest moment în agenda noastră nu figurează astfel de discuții. Pe de altă parte, din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Noi încă din mai am spus că nu mai susținem guvernul PSD-ALDE. Deci rămâne decizia noastră din mai.
Valentin Chisoceanu: : În opinia dumneavoastră, credeți că doamna Dăncilă va găsi sprijin în Parlament, de la alți parlamentari pentru susținerea Guvernului PSD?
Kelemen Hunor: Nu știu cu cine a discutat, cu cine discută dna prim-ministru, ea știe. Eu știu un singur lucru: în momentul în care a plecat ALDE de la guvernare, mai pleacă și parlamentari psd-iști, ieri am înțeles că au anunțat vreo 4-5 că vor pleca și, probabil, vor fi și alte plecări, e greu să confecționezi o majoritate stabilă. E absolut greu. Cu cine? De unde să iei parlamentari dacă pleacă parlamentarii tăi.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!