Mai bine de 8 din 10 angajați spun că le-au fost încălcate drepturile cel puțin o dată de-a lungul vieții profesionale. Jumătate dintre angajați se confruntă cu această situație chiar la locul actual de muncă, arată un sondaj realizat la începutul lunii trecute.
Respectarea concediului de odihnă şi a programului de lucru, declararea întregului salariu în contractul de muncă sau plata orelor suplimentare sunt drepturile la care ţin cel mai mult angajaţii, potrivit sondajului e-jobs la care au răspuns 1.642 de angajați.
De exemplu, un sfert dintre angajați spun că cel mai mult îi afectează atunci când nu îşi pot lua concediu de odihnă când vor sau cât vor. 22% sunt deranjaţi de faptul că au fost obligaţi să facă ore suplimentare sau că acele ore nu au fost plătite în plus.
9% dintre angajați au fost chemaţi să lucreze şi în weekenduri, deşi jobul lor presupunea un program exclusiv de luni până vineri, 8% au fost plătiţi la negru, iar lista drepturilor încălcate cel mai frecvent continuă cu concedieri fără preaviz, concedieri în perioada sarcinii sau imediat după revenirea din concediul de maternitate.
Deşi 86% dintre respondenţi au simţit că le-au fost încălcate drepturile cel puţin o dată, doar 65% au discutat cu managerul direct despre acest lucru şi au solicitat remedierea situaţiei.
Întrebaţi dacă şi-au dat vreodată demisia din cauza faptului că angajatorul le-a încălcat drepturile, 44% au răspuns afirmativ, iar o treime au răspuns negativ.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!