Alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie se apropie, iar campania electorală începe azi, vineri, 10 mai. Campania se va încheia cu o zi înainte de vot, pe 8 iunie la ora 7:00. Campania electorală din audiovizual se va încheia cu o zi mai devreme, pe 7 iunie la ora 7:00.
Biroul Electoral Central (BEC) solicită candidaților un discurs echilibrat și cinstit, evitând dezinformarea. Campania electorală este interzisă în unitățile militare, școli și universități pe durata cursurilor.
Campania electorală pentru alegerile locale se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024
Campania electorală 2024 în audiovizual se va încheia în 7 iunie, la ora 7.00, iar campania fizică se va încheia cu o zi înainte de vot, pe 8 iunie, ora 7.00.
CNA a stabilit reguli clare pentru campania electorală online:
- Transparență: Emisiunile electorale online trebuie marcate ca atare.
- Echitate: Toți candidații și opiniile au șanse egale.
- Identificare: Vorbitorii din programele electorale trebuie identificați clar.
- Neutralitate: Candidații nu pot produce emisiuni electorale.
- Echidistanță pentru demnitari: Candidații cu funcții publice vorbesc doar despre aspectele legate de funcție.
- Respectarea regulilor: Conținutul online nu trebuie să incite la ură, să afecteze demnitatea umană sau să aducă acuzații nefondate.
Ce reguli au candidații în campania electorală
„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”, a transmis.Biroul Electoral Central
De asemenea, a recomandat cu fermitate competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral, potrivit comunicatului de presă al instituţiei..
Discursul electoral şi mesajele cu caracter politic transmise de către competitorii electorali trebuie dezvoltate în aşa fel încât să ofere garanţii privind respectarea şi promovarea principiilor democraţiei şi să contibuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalţi competitori, cât şi pentru alegători, notează BEC.
Conform legii, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare, pentru a se întâlni cu alegătorii. Spaţiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe şi se asigură pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere.
Mijloacele folosite în campania electorală 2024 nu pot contraveni legii.
Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor, conform Legii alegerilor locale.
Legea alegerilor europarlamentare prevede că ”în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”, precum şi că, în timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.
Sancțiuni pentru cei care încalcă regulile
Constituie contravenţii distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor- program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, amenda putând ajunge până la 4.500 de lei, conform Legii alegerilor locale.
În conformitate cu Legea alegerilor europarlamentare, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite se sancîionează cu amendă curpinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!