Aproape 36.000 de candidaţi susţin proba scrisă a concursului de titularizare, care se desfăşoară, miercuri, în 114 centre de concurs din ţară şi din Bucureşti. La nivel naţional, sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/ catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 complete. Pentru titularizare, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7 la proba scrisă şi la cea practică sau inspecţia specială.
Concursul național de ocupare a posturilor didactice și catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar include o inspecție specială la clasă sau o probă practică, urmate de o probă scrisă. Proba scrisă a început la ora 9:00 și se desfășoară pe o durată de patru ore. În cazul unor situații speciale, durata probei poate fi prelungită cu 1-2 ore, pentru candidații cu deficiențe de vedere sau alte nevoi speciale.
Din cauza Codului roșu de caniculă, în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a asigura o climatizare corespunzătoare. Acolo unde nu a fost posibilă schimbarea centrelor, au fost instalate aparate mobile de aer condiționat prin intermediul DSU. În toate centrele de concurs sunt asigurate apă potabilă și asistență medicală.
La concurs s-au înscris peste 37.500 de candidați, dintre care peste 6.800 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă. La proba scrisă participă cei care au obținut minimum nota 5 la inspecțiile speciale la clasă sau la probele practice. În total, peste 35.967 de candidați au rămas cu drept de participare la proba scrisă, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor menționate.
La nivel național sunt disponibile 9.933 de posturi didactice vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 complete (6.606 urban + 1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural). Cele mai multe posturi vacante sunt pentru învățători/profesori pentru învățământ primar în limba română (1.384 posturi), educatoare/profesori pentru educație timpurie (învățământ preșcolar) cu 1.295 posturi și profesori consilieri școlari (628 posturi).
”Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați). De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport - profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați)”, a precizat Ministerul Educației.
Evaluarea și Rezultatele la Titularizare 2024
Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat, în centre constituite la nivel național pe discipline. Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în 23 iulie, la sediile inspectoratelor școlare și pe site-ul dedicat. Contestațiile se pot depune la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice, în 23 iulie, după afișarea rezultatelor, și în 24 iulie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 31 iulie.
Repartizarea pe posturi
Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele școlare în perioada 1-6 august 2024.
Ministerul Educației subliniază: ”Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială în profilul postului.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!