Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că 14,3% din unitățile de învățământ nu au obținut încă autorizația de securitate la incendiu. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut prefecților să ia toate măsurile menite să prevină „producerea de incidente nedorite”.
„Un alt capitol este acela de autorizaţie de incendiu. Două treimi din clădirile şcolare, sunt 24.915 clădiri şcolare, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.
La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că sunt 3.783 de clădiri școlare care funcţionează în prezent fără acest act administrativ.
"Până în prezent au fost evaluate 17.872 unităţi de învăţământ. Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private - 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt.
"O atenţie deosebită trebuie să acordaţi gestionării traficului rutier în preajma unităţilor de învăţământ. (...) Pentru transportul elevilor la nivel naţional au fost identificate 4.826 de mijloace de transport şcolar, din care 330, aproximativ 7%, sunt nefuncţionale", a arătat Bode.
Bode a mai spus că la deschiderea noului an şcolar se vor afla în teren 8.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!