RO-ALERT a stârnit multe discuții în Romănia și, cel mai adesea, controversate. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost invitatul lui Adrian Cojocaru la Omul Potrivit și a explicat cum funcționează acest sistem și cât de important este pentru noi.
Arafat a ținut să le explice românilor de ce la ultimele furtuni din țară s-au trimis mesajele RO-ALERT și de ce unele persoane au primit același mesaj de mai multe ori. Dacă sunt prea multe sau prea puține, el spune că aceste mesaje sunt trimise ori de câte ori omul trebuie avertizat asupra unui pericol. Referitor la avertizările meteo, coordonatorul DSU menționează faptul că există o colaborare strânsă între DSU și ANM.
„ANM-ul este cel care decide nivelul codului. Noi eram sub incidența codului galben (n.r. săptămâna trecută). Și când suntem pe cod galben, știm că se poate agrava situația. A început să plouă în unele zone din București, că nu plouă deodată peste tot. Este destul de complex ca zonă Bucureștiul. Când a început să plouă, în anumite zone, cantitățile de apă încă nu justificau creșterea la cod portocaliu. Când s-a ajuns la codul portocaliu, iar evoluția a fost foarte rapidă, și s-a văzut că s-a ajuns la risc de grindină. Noi, de regulă, dăm RO-ALERT la cod portocaliu atunci când există riscul de grindină. Cam ăsta e pragul. Sau dacă vântul este foarte foarte puternic și poate să desprindă anumite elemente care să lovească oamenii, atunci se dă mesajul”, a menționat șeful DSU.
La ultima furtună din București, mulți au fost nemulțumiți că au primit mesajul fie prea târziu, fie același mesaj de mai multe ori. Și pentru astfel de situații Raed Arafat a dat explicații.
„Dacă a început să plouă, nu înseamnă că s-a dat mesajul imediat pentru că încă ANM-ul nu consideră că trebuie să urce la nivel de cod portocaliu.
Când s-a urcat la cod portocaliu și cu grindină, s-a dat mesajul. Când s-a urcat la cod roșu, s-a repetat mesajul. Uneori, mesajul RO-ALERT dacă nu este confirmat pe telefon, se mai redă o dată.
Sau, este posibil ca să se fi cerut într-o anumită zonă repetarea mesajului de două ori și există un termen de valabilitate. Și aici vine la cei care spun „eu l-am primit mai târziu”. Poate pe o anumită zonă nu era inclusă sau nu a intrat și când persoana respectivă a intrat într-o zona unde mesajul este activ, îi dă mesajul. La ultima furtună a fost vizat tot Bucureștiul”, a mai spus Raed Arafat.
Dacă unele persoane sunt deranjate de frecvența mesajelor RO-ALERT sau momentul trimiterii lor, altele sunt iritate de sunetul strident de care este însoțită avertizarea prin acest sistem.
„Când folosești sistemul RO-ALERT pe Extreme Alert, acesta este un sunet prestabilit de fabricantul telefonului și, de fapt este o chestie standardizată. Acest sunet intră indiferent dacă avem telefonul cu sunetul pornit sau pe modul silențios. Singura metodă pentru a nu primi acest mesaj, dacă suntem la teatru sau la film, este să ne închidem telefonul”, a precizat șeful DSU
Ba mai mult, unii chiar au dezactivat din telefon acest serviciu. Arafat vine cu un mesaj foarte clar pentru aceștia.
„O să-i coste la un moment dat, dar sper să nu se întâmple acest lucru. E posibil să fie un mesaj important pe care ei să nu-l primească și să se trezească pe autostradă unde vizibilitatea este redusă din cauza unui incendiu sau să se trezească cu ursul în față. Noi am anunțat asta, dar având dezactivat RO-ALERT-ul, el nu a știut la ce pericole se expune”, avertizează Raed Arafat.
Șeful DSU a mai spus în emisiune că în acest moment se lucrează la o aplicație RO-ALERT pe care oricine o va putea descărca în telefon și are câteva avantaje.
„Pe Apple Store avem niște corecturi la ea și o dezvoltăm. Va fi o aplicație mult mai modernă și mai ușor de lucrat cu ea în următoarea perioadă. Aceasta îți dă toate alertele: și galben, și roșu, și portocaliu fără să sune”, a mai spus acesta.
De asemenea, Arafat a anunțat că în acest moment se lucrează la un nou program de alertă și se va numi AMBER-ALERT. Acesta va fi pentru copiii dispăruți.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!