Acum la Digi FM Alex Vidia DELIA FEAT UDDI - Ipotecat

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta 5,7% din cea a Europei de Est

Stack,Of,One,Hundred,Dollar,Bills,Close-up.
Dolari, bani, milionari. Shutterstock

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est în 2023, cunoscând o creştere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023, potrivit celui de-al 24-lea raport privind averea globală elaborat de Boston Consulting Group (BCG).

Conform unui comunicat de presă al companiei, raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va creşte cu 8,6% pe an, în următorii cinci ani, atingând valoarea de 400 miliarde dolari în 2028, transmite Agerpres.

Ponderea investiţiilor pe termen lung, averea neinvestibilă, constând în principal din asigurări de viaţă şi economii pentru pensii, reprezintă un procent de 40% din averea financiară totală a poporului român, mult peste media Europei de Est (31%), dar si peste media globală (35%). În acelaşi timp, ponderea averii investibile, care cuprinde numerar, depozite, fonduri de investiţii, acţiuni şi obligaţiuni, scade încet, dar continuu, o tendinţă opusă faţă de cea pe care o observăm la nivel global.

"Românii păstrează o cotă relativ scăzută a averii lor în numerar şi depozite (34%), comparativ cu media din Europa de Est (44%). De asemenea, observăm o cotă foarte mare a altor investiţii, de 20%, în acţiuni nelistate şi clase de active mai mici, ceea ce este rar întâlnit în alte regiuni, unde media globală este de doar 2%, iar media Europei de Est este de 8%", a spus Krisztian Horvath, Partener şi Director Asociat, Wealth Management, BCG.

Distribuţia averii financiare arată o imagine mixtă în România. Pe de o parte, este sănătoasă din perspectiva faptului că până la jumătate din averea financiară a românilor este deţinută de persoane cu active sub 250.000 de dolari, o proporţie mult mai mare decât media globală, de 30%. În schimb, ponderea celor foarte bogaţi, cu o avere financiară mai mare de 100 de milioane dolari, este, de asemenea, semnificativ mai mare decât media globală. Românii cu averi de peste 100 milioane dolari deţin 23% din averea financiară totală, faţă de de un procent de 14% a celor foarte bogaţi la nivel global.

"În următorii cinci ani ne aşteptăm la o creştere puternică în segmentele atractive pentru băncile private, cum ar fi cei cu avere financiară între 250.000 şi 20 milioane de dolari. Creşterea aşteptată a acestui segment de populaţie, de la aproximativ 60.000 la 85.000, oferă oportunităţi atractive de achiziţii pentru băncile care oferă soluţii personalizate, dedicate acestui segment", a mai declarat Krisztian Horvath.

În ceea ce priveşte averea netă globală, aceasta a înregistrat o recuperare semnificativă în 2023, de 4,3% după un an dificil în 2022. Mare parte din această creştere a fost datorată unei reveniri pe piaţa financiară, deoarece averea financiară a crescut cu aproape 7%, după o scădere de 4% în 2022. Se estimează că vor fi create aproximativ 92 de trilioane de dolari în avere financiară, în următorii cinci ani.

Averea financiară din America de Nord şi Europa de Vest a cunoscut o revenire în 2023. Susţinută de pieţele de capital puternice, America de Nord a fost printre regiunile cu cea mai rapidă creştere, reprezentând peste 50% din toată averea financiară nouă creată în 2023. Recuperarea nu a fost la fel de puternică în Europa de Vest, unde averea financiară a crescut cu doar 4,4%.

Deşi averea financiară din regiunea Asia-Pacific a crescut cu doar 5,1% în 2023, în principal din cauza încetinirii creării de avere în China, se anticipează o creştere semnificativă până în 2028, regiunea este aşteptată să contribuie cu aproape 30% din noua avere financiară până în 2028. Pe lângă China, India este bine poziţionată pentru a fi un motor al creşterii averii, generând aproximativ 590 de miliarde de dolari în noua avere financiară în 2023, cea mai mare creştere din istorie.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
2024-12-12-4715
Ciolacu: „În sondajul de opinie va fi trecut un singur candidat!”...
Donald Trump, Vladimir Putin
O convorbire între Trump şi Putin este aşteptată în curând, spune...
Cafeaua de dimineaţă/ Shutterstock
Cafeaua de dimineaţă poate proteja inima mai bine decât consumul de...
Partenerii noștri
Digi24 „Peștera lui Aladin”. Ce au descoperit anchetatorii britanici în sediul unei celule rusești de spionaj care plănuia acte de sabotaj
„Peștera lui Aladin”. Ce au descoperit anchetatorii britanici în sediul...
DigiSport Daniel Bîrligea nu a ezitat și a ”tras din toate pozițiile” în CFR Cluj
Daniel Bîrligea nu a ezitat și a ”tras din toate pozițiile” în CFR Cluj
PeRoz Logodnicul lui Jocelyn Wildenstein, devastat de moartea acesteia: „Simt că trăiesc un coșmar”. Ce spune despre averea vedetei
Logodnicul lui Jocelyn Wildenstein, devastat de moartea acesteia: „Simt că...
Film Now Jennifer Garner, în lacrimi după ce una dintre prietenele ei și-a pierdut viața în incendiile din Los Angeles: „Nu a ieșit la timp”
Jennifer Garner, în lacrimi după ce una dintre prietenele ei și-a pierdut...
Digi World Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de...
ProFM A divorțat după 14 luni de mariaj cu Britney Spears, iar acum Sam Aghari are o nouă relație. Cine este Brooke Irvine și cu ce se ocupă
A divorțat după 14 luni de mariaj cu Britney Spears, iar acum Sam Aghari...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Romania Far-Right AUR Party Protest, Bucharest, Romania - 12 Jan 2025
Protestele și politica din umbră: Florin Negruțiu explică la Digi FM
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Jeff Bezos
Bezos nu vede nicio ameninţare în cursa spaţială de pe urma relaţii strânse a lui Musk cu Trump
The,Image,Symbolizes,The,Verdict,Of,The,Prosecution,For,The
Un locuitor din Siberia a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru transfer de fonduri...
Avalanșă
Risc de producere a avalanşelor în Munţii Rodnei. Până luni seară, vremea va fi rece, geroasă...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Plan Roşu de Intervenţie în judeţul Sibiu, după un accident produs pe autostradă. Cel puţin 12...