Puține sunt casele din România unde nu se împodobește un brad de Crăciun sau în care nu există măcar o coroniță sau o crenguță verde, cu miros proaspăt. Nu mulți știu, dar această tradiție este veche de sute de ani. Prima dată când a fost un brad împodobit a fost în 1510, în Letonia.
În România, obiceiul a ajuns mult mai târziu, odată cu sosirea dinastiei Hohenzollern în Țările Române. Primul brad împodobit la noi a fost cel de la curtea regelui Carol I, în 1866, obicei preluat rapid de boierii din București și, mai apoi, și de oamenii de rând.
După Letonia, 11 ani mai târziu, în 1521, obiceiul a fost preluat și de prințesa Helene de Mecklenburg. După căsătoria cu ducele de Orleans, aceasta a dus tradiția în Franța.
În 1605 a fost expus într-o piață publică primul brad împodobit cu mere roșii și dulciuri, în Strasbourg. Brazii de Crăciun au devenit foarte populari mai ales după inventarea instalaţiei electrice, notează Centrul InfoEuropa, care a postat și o imagine cu bradul de la curtea lui Carol I. În 1895, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această idee s-a răspândit rapid în toată ţara și apoi și în restul lumii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!