Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

CCR explică de ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu

Călin Georgescu
Călin Georgescu / Foto: Profimedia

Curtea Constituţională a publicat, vineri, 14 martie, motivele pentru care a menţinut decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale organizate în luna mai.

În esenţă, CCR spune că procesul electoral din luna mai "îşi are ca sursă de iniţiere, organizare şi desfăşurare" decizia din 6 decembrie 2024 şi ar fi "inadmisibil" să se considere acum că Georgescu îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de preşedinte.

Astfel, spune CCR, la analizarea candidaturii lui Georgescu, trebuie ţinut seama de decizia Curţii din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile, după ce au fost constatate numeroase nereguli.

"Curtea a constatat că procesul electoral privind alegerea preşedintelui României, desfăşurat în perioada septembrie - decembrie 2024, a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele sale de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale, care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice. Curtea a făcut referire, în hotărârea menţionată, la atingerile aduse principiilor democraţiei, statului de drept şi suveranităţii, precum şi dreptului de a alege şi de a fi ales şi a stabilit că statul are o responsabilitate pozitivă de a preveni orice interferenţă nejustificată în procesul electoral prin raportare la principiile constituţionale", afirmă CCR, potrivit Agerpres.

"Candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate"

Pe 9 martie, BEC a respins candidatura lui Georgescu, reţinându-se faptul că elementele cuprinse în jurământul de credinţă depus de persoana aleasă în funcţia de preşedinte, şi anume respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei, sunt condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale.

BEC mai sublinia că atât deciziile, cât şi hotărârile Curţii Constituţionale fac parte din ordinea normativă şi sunt general obligatorii, impunându-se "erga omnes", aşadar şi autorităţilor publice chemate să organizeze şi să urmărească buna desfăşurare a procesului electoral.

"Astfel, BEC apreciază că este obligat să respecte şi să valorifice, să dea eficienţă statuărilor cu forţă constituţională ale instanţei de contencios constituţional, aşadar inclusiv celor pronunţate în exercitarea atribuţiei reglementate de art.146 lit.f) din Constituţie cu referire la Hotărârile nr.2 din 5 octombrie 2024 şi nr.32 din 6 decembrie 2024. Se consideră că atât Constituţia, cât şi Curtea Constituţională au configurat cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de preşedinte al României în anul 2025. În acest sens, condiţiile de formă ale candidaturii, cât şi cele speciale de fond, inclusiv declaraţia candidatului în sensul că îndeplineşte condiţiile legale pentru a candida, trebuie analizate atât în cheia conformităţii lor cu cadrul constituţional, cât şi în cheia subsidiarităţii lor în raport cu poziţionarea candidatului, în sensul manifestării de către acesta a unei atitudini de natură să aducă sau nu atingere cadrului constituţional", explică CCR.

În aceste condiţii, BEC arată că nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale candidaturii lui Georgescu în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de către Curtea Constituţională.

"În măsura în care BEC nu ar analiza întregul context al candidaturii şi în lipsa contestării ulterioare a deciziei BEC de înregistrare a candidaturii, ar exista riscul, în condiţiile înregistrării candidaturii, ca după parcurgerea întregului proces electoral Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatului sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia, sens în care se face referire la Hotărârea Curţii Constituţionale din 5 octombrie 2024", precizează CCR.

În opinia BEC, menţinută de CCR, "candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate, întrucât candidatul, prin nerespectarea procedurilor electorale, a încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale".

Toate contestațiile făcute la BEC pentru Călin Georgescu, respinse

"Se apreciază că, prin anularea procesului electoral din anul 2024 şi reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea candidaturilor), ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor legale referitoare la procedura electorală, esenţiale pentru democraţie şi statul de drept, Curtea Constituţională a tranşat implicit şi general obligatoriu şi cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către domnul Călin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de preşedinte al României. BEC a mai apreciat că, în aceste circumstanţe, îndeplinirea de către candidat a celorlalte condiţii de înregistrare a candidaturii şi a semnului electoral este irelevantă", precizează CCR.

Cu privire la "valorificarea în timp a anumitor atitudini/conduite/luări de poziţie contrare principiilor şi valorilor constituţionale", Curtea subliniază că încălcarea acestora nu conduce la o sancţionare perpetuă a persoanei prin prisma dreptului de a fi ales în funcţia de preşedinte. Aceste aspecte se analizează de la caz la caz şi au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor şi la evaluarea respectării de către candidaţi a principiilor şi valorilor constituţionale.

"Având în vedere cele expuse, Curtea constată că decizia BEC nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025 este în conformitate cu cadrul constituţional şi legal incident, astfel că va respinge contestaţiile formulate", se mai spune în motivare.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Fondată în 1720, Caffè Florian este cea mai veche cafenea din lume care funcționează neîntrerupt, situată în Veneția, regiunea Veneto, Italia.
Cafenele istorice din Europa pe care trebuie să le vizitezi​
Papa Francisc
Papa Francisc și-a donat ultimii bani din contul personal pentru a-i...
coiful de aur de la cotofenesti
Doi suspecţi au fost arestaţi pentru furtul pieselor româneşti de la...
Pe aceeași temă
Interim President of Romania Ilie Bolojan meets with French President Emmanuel Macron
Bolojan, întrebat dacă riscă România să anuleze şi alegerile din mai: „Cu siguranţă nu. Între...
Călin Georgescu
Fost şef al SIE, întrebat dacă serviciile secrete l-au racolat pe Călin Georgescu: „Nu cred că...
elena lasconi, nicusor dan
Elena Lasconi, nou atac la Nicuşor Dan: „Cam dubios, nu ştiu ce se ascunde în spatele tăcerii...
alegeri
Un site „Turul 2 înapoi” şi TikTok-ul unei judecătoare pensionare au îndemnat la asaltul cu...
Te-ar putea interesa și
Nicusor Dan
Nicuşor Dan spune că nu se retrage din cursa prezidenţială: „Nu, până la capăt! Dacă alegerile...
basescu
Traian Băsescu le cere Elenei Lasconi și lui Nicușor Dan să stea de vorbă și să stabilească un...
Nicusor Dan
Nicuşor Dan: „De la ce funcţie în sus consideră BEC că un cetăţean are dreptul la liberă...
Election,In,Romania.,The,Hand,Of,Man,Putting,His,Vote
Sondaj CURS alegeri prezidențiale 2025. Cum arată astăzi topul candidaților. Scenarii pentru...
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO. Ministrul Muncii, cu lacrimi în ochi după ce moțiunea împotriva sa a trecut în Senat. „E o nedreptate”
VIDEO. Ministrul Muncii, cu lacrimi în ochi după ce moțiunea împotriva sa...
DigiSport Răzvan Lucescu s-a convins, după ce s-a apropiat la un singur punct de Champions League
Răzvan Lucescu s-a convins, după ce s-a apropiat la un singur punct de...
PeRoz Romina Gingașu, despre decizia de a nu avea copii cu Piero Ferrari, soțul cu 47 de ani mai mare: "În trei ani m-am obișnuit cu gândul"
Romina Gingașu, despre decizia de a nu avea copii cu Piero Ferrari, soțul...
Film Now Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39 de ani decât el: „E ciudat, dar amândoi ne simțim mai bine”
Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39...
Digi World "Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la mare, dar a rămas total dezamăgită
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat...
Stirile Kanal D O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un băiețel de 7 ani a murit
O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un...
ProFM Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a rămâne relevantă”
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Sediul DIICOT
Caz de sclavie identificat în judeţul Prahova. Membrii unei familii au exploatat, timp de opt...
Friedrich Merz/ Profimedia
Europa unită este ameninţată, avertizează viitorul cancelar german Friedrich Merz
Jocurile Olimpice/ Shutterstock
Primarul Londrei vrea ca oraşul să candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2040
Gene Hackman and Betsy Arakawa
Noi detalii despre moarte actorului Gene Hackman și a soției lui Betsy Arakawa. Ce au...