Infecțiile cu Omicron indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului - cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane, a explicat sâmbătă, la Digi24, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a arătat medicul.
„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.
Pe de altă parte, atrage ea atenția, virusul a căpătat o altă proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă. Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta, a admis dr. Mahler.
Un simptom care ne spunea clar până acum că avem COVID era pierderea gustului și a mirosului. Deși este un simptom specific infecției SARS-CoV-2, acum, la Omicron, apare mult mai rar. Pierderea gustului și mirosului rămâne un simptom caracteristic tulpinii-mamă, cea pe care am cunoscut-o inițial, însă simptomatologia diferă ușor de la un tip de tulpină la cealaltă, cea care suferă mutația, însă nu semnificativ, a explicat dr. Beatrice Mahler.
Chiar dacă vaccinurile nu mai au aceeași eficiență în cazul tulpinii Omicron, o persoană vaccinată este mult mai protejată decât una nevaccinată, spune dr. Beatrice Mahler. Medicul recomandă totodată și doza booster, pentru că ea asigură un titru de anticorpi ce poate să facă diferența între a contracta și a nu contracta infecția cu Omicron.
În concluzie, vaccinul, alături de mască, poate să te ferească de o formă de boală care, chiar dacă nu te duce la spital, te ține o săptămână acasă cu o simptomatologie neplăcută, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!