17 deputați nu au vorbit niciodată în plen. Ei s-au atins de microfon doar la depunerea jurământului, discurs care ține aproximativ 30 de secunde, scrie ziare.com.
5 membri PNL au vorbit doar la depunerea jurământului. Printre ei se numără Costel Barbu, care a semnat doar 11 inițiative legislative, fără ca vreuna să-i aparțină. Alexandru Popa, Daniel Constantin (fost ministru al Agriculturii și fost copreședinte ALDE), Bogdan Gheorghiu (fost ministru al Culturii) și Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (fost secretar de stat în Guvernul Ponta din 2012) sunt ceilalți deputați liberali.
Și la PSD sunt 5 deputați care au vorbit în plen doar la depunerea jurământului: Rodica Nasar, care se află la al cincilea mandat, Carmen-Ileana Mihălcescu (al cincilea mandat), Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu (deputat de Craiova la al doilea mandat), Nicu Niță (deputat la al doilea mandat; a luat BAC-ul la 31 de ani) și Daniel Tudorache (fostul primar al Sectorului 1 din Capitală).
Conform datelor oficiale de pe site-ul Camerei, deputatul UDMR Norbert Apjok a vorbit în plen doar la depunerea jurământului, în decembrie 2020. Mai mult, acesta nu a depus nicio inițiativă legislativă, nu a depus în scris vreo declarație politică și nu a depus nicio moțiune.
Ceilalți deputați de la UDMR care nu au vorbit în plen în această sesiune sunt Szabolcs Nagy (deputat de Satu-Mare aflat la primul mandat) și Kelemen Attila (deputat de Caraș-Severin aflat la primul mandat).
La USR ]i regăsim pe Eugen Terente (circumscripția Tulcea) și Andrei-Iulian Drancă (circumscripția Iași). Doar la depunerea jurământului a vorbit și Ognean Crîstici, deputat din grupul Minorităților aflat la primul mandat, reprezentant al sârbilor. Acesta nu și-a depus încă CV-ul pe site-ul instituției.
Ultimul deputat care nu a scos un cuvânt la microfonul din plenul Camerei este Călin Balabasciuc, reprezentant al partidului AUR, care de altfel este și cel mai tânăr parlamentar din actuala legislatură, având 26 de ani.
Un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei net, în funcție de comisiile din care face parte sau dacă deține vreo funcție într-una dintre cele două Camere.
Un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale care înseamnă 25.000 de lei, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere. La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei - transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!