Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că decizia de suspendare a zborurilor aeronavelor MiG-21 LanceR aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române este temporară, măsura fiind luată în vederea efectuării unor analize tehnice de siguranţă.
„Am înţeles că e vorba despre o suspendare temporară, asta nu înseamnă renunţarea la capabilitate. Este vorba de o analiză care a început cu mai mult timp în urmă şi se doreşte finalizarea tuturor factorilor tehnici pentru a fi siguri că nu mai avem incidente de genul celui care s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă. Şi în acest sens trebuie să luăm în calcul că avioanele MiG-21 sunt intrate în dotarea Armatei Române de mai bine de 50 de ani în urmă. Este nevoie să facem cu adevărat o analiză şi o evaluare a tuturor parametrilor tehnici ai acestei aeronave, astfel încât să fim siguri că ea mai poate să zboare în deplină siguranţă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, cu prilejul unei vizite făcute în judeţul Buzău.
La rândul său, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a făcut precizări similare pe pagina sa de Facebook. „Decizia de astăzi (vineri - n.r.) nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză și evaluare care a început deja. Decizia șefului Statului Major al Apărării reprezintă o măsură prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului aeronautic. Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare”, a transmis Vasile Dîncu într-un mesaj pe pagina de Facebook.
„Ne-am consultat și cu partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană extinsă în spațiul aerian al României și care pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă. Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național”, a precizat Vasile Dîncu.
„Am accelerat procesul de achiziție pentru următoarele 32 de aeronave F-16, din Norvegia. Legea de aprobare a achiziției este gata, proiectul este în avizare și va fi trimis în câteva zile către Parlament. Menționez că România a exprimat ferm opțiunea pentru dotarea Forțelor Aeriene cu aeronave de generația a V-a, respectiv F-35. Cele trei escadrile de F-16, cea aflată deja în stare operațională la Borcea și cele două care vor fi constituite cu aeronavele din Norvegia constituie o capabilitate de tranziție către F-35, de maximum 10 ani”, a adăugat Vasile Dîncu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!