În contextul controversat al Ordonanței Antidrog, comisarul-șef Octavian Dan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, și șeful serviciului Brigada Rutieră, Radu Gâtan, au fost invitați la matinalul Digi FM pentru a clarifica schimbările aduse și impactul acestora asupra șoferilor.
Aparatele Drager și precizia Lor
Una dintre principalele îngrijorări discutate a fost legată de acuratețea aparatelor Drager utilizate pentru testele antidrog. Comisarul-șef Octavian Dan a subliniat că aceste aparate sunt extrem de performante și sunt folosite la nivel internațional, inclusiv în Germania și Statele Unite. Ele detectează orice urmă de substanță posibil interzisă, însă rezultatele trebuie confirmate prin analize de laborator. Dan a explicat că în unele cazuri, rezultatele inițiale nu sunt confirmate de analizele de sânge, din cauza medicamentelor care conțin substanțe similare celor interzise.
Procedura în cazul refuzului testării
Dacă un șofer refuză să fie testat cu aparatul Drager, este obligat să se prezinte la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice. Refuzul recoltării acestor probe constituie infracțiune și duce automat la reținerea permisului de conducere pe loc. În cazul recoltării probelor biologice, permisul este reținut pentru o perioadă de maximum 72 de ore, timp în care Institutul de Medicină Legală (IML) trebuie să ofere un răspuns privind prezența sau absența substanțelor psihoactive.
Testul Drager
Radu Gâtan a demonstrat în direct utilizarea aparatului Drager, explicând că testul durează aproximativ câteva minute. Aparatul este foarte sensibil și poate detecta chiar și reziduurile unor medicamente comune, precum cele pentru răceală, care conțin codeină. În acest context, Gâtan a menționat importanța colaborării șoferilor cu autoritățile pentru a evita proceduri mai complicate și prelungite.
Rezultatele și recuperarea permisului
Putem refuza testarea antidrog însă nu plecam acasă. Vom fi însoțiți de polițiști la Institutul de medicină legală pentru prelevarea probelor bilogice și ce este sigur, rămânem fără permis cel mult 72 de ore, timp în care ar trebui să fie gata rezultatele. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisarul-șef Octavian Dan, a precizat că din momentul reținerii permisului nu mai avem voie să conducem. Pe de altă parte dacă nu suntem în localitatea de domiciliu putem alege unde anume să ne fie trimis permisul după expirarea termenului de 72 de ore. Totodată, comisarul-șef Octavian Dan spune că avem mai multe opțiuni pentru a reintra in posesia permisului daca rezultatele probelor biologice sunt negative.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!