Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat pe marginea informațiilor apărute în presă despre modificările preconizate la legile securității naționale și spune că „partidul unic aflat la putere dorește să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă”. Scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcția fundamentală a Securității”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice și să juguleze curentele împotriva regimului”, arată CTP.
„Primul gând a fost la Securitate, la bătrâna Securitate. Dar știți care a fost gândul? Gândul n-a fost că SRI-ul, acum, prin aceste texte care ar urma să devină lege, vrea să devină egalul Securității. Nu. Vrea să fie mai tare decât Securitatea!
Cum făcea Securitatea în legătură cu turnătorii, colaboratorii, informatorii, cum proceda? Să luăm turnătorii. Semnai un angajament. Respectivul era racolat într-un fel sau altul și se consacra această colaborare printr-un angajament. Ce însemna acest angajament? Era o foaie A4 scrisă de mână de respectivul și semnată. Nu purta acea foaie de hârtie niciun antet, niciun număr de înregistrare. Era un document «non-paper», inexistent în sistemul birocratic statal din România. (...) Acel angajament nu presupunea nicio obligație din partea celui care îl semna. Acolo scria așa: «Mă angajez prin prezenta să informez Securitatea în legătură cu acțiuni ostile Republicii Socialiste România și să nu destăinui această legătură a mea cu Securitatea nimănui». Și era semnat. Era, dacă vreți, echivalentul unui bon de mână. Valora mai puțin. N-avea nicio valoare. Dacă nu îndeplineai ce scriai acolo, acea hârtie nu putea fi folosită în niciun fel pentru a fi tras la răspundere, pentru a fi sancționat într-un fel, nu.
Apoi, în anii ’70 - ’80, cel puțin, Securitatea nu pedepsea practic pe nimeni dintre cei care nu voiau să colaboreze. Nu voiai, nu voiai. Cu Securitatea colaborai atunci dacă voiai, dacă nu, nu. Bine, te lăsăm în pace. De ce? Pentru că era coadă la turnătorie. Pentru că se obțineau avantaje, din punct de vedere social, de la salam, brânză, cafea, pe care securistul putea să le asigure la un moment dat, până la păstrarea pe un post, atunci când aveau loc unele restructurări în instituție, în întreprindere sau chiar avansarea șamd. O serie de avantaje pe care această calitate de turnător, pentru că funcție nu era, nu exista. Să fim bine înțeleși, noțiunea de turnător nu era în nomenclator. Nu exista juridic în statul român. Era această relație clandestină a Securității cu persoane fizice, dar nu era nimeni obligat. Nu exista nicio lege care să te oblige să colaborezi cu Securitatea.
Și acum, ce avem? Ce am văzut scris acolo spune foarte limpede. Spune că «au obligația persoanele fizice și juridice să acorde sprijin la cerere Serviciului în îndeplinirea atribuțiilor sale potrivit legii». Vag, nici nu se precizează ce anume. Dacă vine omul de la SRI «chestiune de siguranță națională, dumneata trebuie să faci următoarea»”.
Citiți continuare pe Digi24.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!