Știați că dacă există magazine la parterul unui bloc, clădirea devine mai vulnerabilă în caz de cutremur? Inginerul Matei Sumbasacu a explicat acest lucru pentru libertatea.ro.
"Când vorbim despre cutremure și despre răspunsul clădirilor la cutremur, vorbim despre rigiditate. Cutremurele induc o vibrație și vibrația aia se manifestă într-un anumit fel în funcție de rigiditatea structurală. Ce e important este să nu ai variații mari de rigiditate. Adică să nu ai un etaj mai flexibil decât celelalte", a explicat specialistul. Această flexibilitatea se instalează în momentul în care, de exemplu, la parterul clădirii sunt magazine, restaurante sau parcări, spații deschise cu puține elemente de structură și multe ferestre. Parterul ajunge să preia prea mult din oscilațiile seismului și nu le mai trimite mai sus, pentru a se crea un echilibru și a nu se dărâma atât de ușor.
"Clădirea trebuie să oscileze ca un pendul invers, cu baza cât de cât fixă și vârful să se ducă cât mai mult stânga-dreapta. În momentul în care ai un etaj mai slab, nu mai e un pendul, ci face o burtă. Clădirile astea sunt ca un uriaș cu picioare de sticlă. Stau pe un parter foarte flexibil și au o suprastructură rigidă. Chestia asta survine din faptul că deschiderea e mai mare la parter decât la etajele superioare. Și atunci, pereții perimetrali sunt mai slabi la parter decât la etajele superioare. Într-o zonă seismică, ar trebui să eviți să ai parcări și magazine la parter. Nu se pretează. În cazul parcării chiar este mai rău uneori", a mai spus inginerul Matei Sumbasacu pentru sursa citată. Acesta este și fondatorul ONG-ului Re: Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.
Citește și: Copii scoși în viață de sub dărâmături și la 40 de ore după cutremurele din Turcia
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!