Refuzul unui stat membru al Uniunii de a recunoaște schimbarea genului legal dobândită într-un alt stat membru încalcă dreptul Uniunii Europene. Este decizia pronunțată de Curtea Europeană de Justiție în cazul românului transgender care a dat România în judecată pentru că nu a primit documente ca bărbat. Arian are acum două seturi de acte de identitate, cu două identități diferite. În UK este bărbat, în România „femeie”.
Este primul caz de recunoaștere juridică a genului dezbătut la Marea Cameră a Curții Europene de Justiție.
Arian Mirzarafie-Ahi este transgender cu dublă cetățenie, română și britanică. El a trecut prin procesul de schimbare a actelor în Marea Britanie, iar autoritățile din România au refuzat să-i recunoască actele emise de Marea Britanie conform identității masculine.
Arian are acum două seturi de acte de identitate, cu două identități diferite. În UK este bărbat, în România „femeie”.
Curtea de Justiție Europeană a decis că refuzul României de a-i modifica prenumele, sexul și CNP-ul în actele de identitate românești printr-o procedură administrativă simplă încalcă dreptul Uniunii.
Este primul caz care vizează recunoașterea mutuală a identității de gen între statele membre.
Hotărârea Curții va fi obligatorie pentru toate autoritățile din România și din Uniunea Europeană, inclusiv pentru Comisia Europeană și Parlamentul European, a explicat, pentru Știrile Digi FM,
Ștefi Ionescu, avocat Asociația ACCEPT.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!