Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potenţială vânzare de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams către România pentru o sumă estimată la 2,53 miliarde de dolari, a anunţat joi Pentagonul.
Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării (DSCA) a emis certificatul necesar prin care notifică Congresul cu privire la această posibilă vânzare, potrivit unui comunicat.
Guvernul României a solicitat achiziţionarea a 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams, plus o serie de alte echipamente şi elemente de sprijin logistic, costul total estimat al programului fiind de 2,53 miliarde de dolari.
„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, se arată în comunicatul Pentagonului, care mai precizează că România nu va avea nicio dificultate în a absorbi aceste echipamente în forţele sale armate.
„Nu se cunosc acorduri de compensare propuse în legătură cu această potenţială vânzare”, menţionează comunicatul DSCA.
Pentagonul subliniază, totodată, că vânzarea ecestor echipamente şi a sprijinului aferent „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune” şi, de asemenea, „nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări propuse”.
Printre contractori se numără General Dynamics Land Systems, BAE Systems, Raytheon.
Punerea în aplicare a acestei vânzări propuse va necesita ca 22 de reprezentanţi ai guvernului SUA şi 52 de reprezentanţi ai contractorilor americani să se deplaseze în România pe o durată de până la cinci ani pentru a sprijini punerea în funcţiune a echipamentelor şi instruirea, arată Pentagonul.
Parlamentarii români au aprobat solicitarea Ministerului Apărării Naţionale de a cumpăra 54 de tancuri M1A2 Abrams din Statele Unite în luna mai a acestui an. La momentul respectiv, costul a fost estimat la 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).
Potrivit defensenews.com, România ar putea deveni astfel al doilea operator al tancului Abrams în Europa, după ce guvernul polonez a semnat în 2022 un acord în valoare de 5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 250 de tancuri şi a plasat o a doua comandă în ianuarie 2023 pentru alte 116 Abrams în valoare de 1,4 miliarde de dolari.
MApN vrea și avioane F-35
Pe de altă parte, în vara acestui an, MApN a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F-35 Lightning II, potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr. Achiziția planificată este estimată a fi în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.
Pe 11 aprilie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, organism de stat prezidat de președintele României, Klaus Iohannis, a autorizat ministerul să achiziționeze aeronavele pentru forțele aeriene ale țării.
Potențiala înțelegere urmează să fie realizată în cadrul vânzărilor militare străine și va necesita aprobarea Departamentului de Stat al Statelor Unite.
Documentația care a fost depusă la Parlamentul României arată că, în urma achiziționării a două escadrile cuprinzând în total 32 de avioane, România ar putea urmări achiziția unei a treia escadrile formate din 16 avioane de luptă.
Datorită achizițiilor planificate, România ar putea deveni al treilea aliat est-european, după Polonia și Republica Cehă, care să încadreze și să opereze aeronavele de generația a cincea de la Lockheed Martin în flota sa. Oficialii români speră ca armata țării să poată primi primul avion în 2030.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!