Acum la Digi FM Antonia Stancu MAJOR LAZER FT AMBER DIRTY PROJECTORS - Get Free

Echinocţiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Fir,Trees,On,Meadow,Between,Hillsides,With,Conifer,Forest,In
În 2023, pe 23 septembrie, se produce echinocţiul de toamnă. Shutterstock

În 2023, pe 23 septembrie se produce echinocţiul de toamnă. Acesta reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin "punctul autumnal" de intersecţie a eclipticii (proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, traversând din emisfera nordică în cea sudică. Din punct de vedere astronomic începe toamna.

În România, fenomenul are loc la orele 09 şi 50 minute. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont, potrivit www.astro-urseanu.ro. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord, unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", arată Agerpres.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ''Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român'' (2000), de Ion Ghinoiu.

Pentru creştini, în ţara noastră, la 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

Când se trece la ora de iarnă

România trece la ora oficială „de iarnă” în noaptea de 28-29 octombrie (sâmbătă spre duminică). Ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând din 29 octombrie, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916. Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Citymagia 2025
Digi FM și Pro FM deschid sezonul festivalurilor WOW cu: Citymagia!
Marcel Ciolacu / Profimedia Images
Marcel Ciolacu a răbufnit în legătură cu furtul pieselor dacice de la...
S-a surpat pământul pe liniile de cale ferată, lângă Gara de Nord Timişoara, în urma unor lucrări ale Primăriei de realizare a unui pasaj subteran
S-a surpat pământul pe liniile de cale ferată, lângă Gara de Nord...
Partenerii noștri
Digi24 Mii de români au migrat de la oraș la sat. Povestea unei familii care a dat Capitala pe o casă la țară. „E așa fain să ai peticul tău”
Mii de români au migrat de la oraș la sat. Povestea unei familii care a...
DigiSport Eugen Neagoe și-a făcut ”praf” doi jucători: ”Nici măcar să te aperi nu poți?”
Eugen Neagoe și-a făcut ”praf” doi jucători: ”Nici măcar să te aperi nu...
PeRoz S-a căsătorit cu un bărbat de 80 de ani și e mândră de asta. "Nu știți nimic despre viață", le-a spus tânăra de 35 de ani criticilor
S-a căsătorit cu un bărbat de 80 de ani și e mândră de asta. "Nu știți...
Film Now Cum a ajuns o actriță celebră să nu mai vorbească cu Reese Witherspoon. Vedeta a rupt tăcerea: „Cred că nu mă mai place!”
Cum a ajuns o actriță celebră să nu mai vorbească cu Reese Witherspoon...
Digi World Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul unei petreceri și cinci trucuri pentru a nu te trezi fără vlagă
Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul...
Stirile Kanal D România, lovită de un val de aer polar! E breaking news
România, lovită de un val de aer polar! E breaking news
ProFM Cum arată Sylvia la peste 10 ani de la divorțul de Andrei Ștefănescu. O perioadă a fost în trupa A.S.I.A.
Cum arată Sylvia la peste 10 ani de la divorțul de Andrei Ștefănescu. O...
Digi Life Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Amedeo Modigliani/ Profimedia
Un tablou cumpărat dintr-un târg de vechituri din Franța, posibil pictat de Amedeo Modigliani
Tanczos Barna/ Profimedia
Ministrul Finanţelor: Anul acesta, cu siguranţă, nu putem vorbi de creşteri salariale
Ministerul Educaţiei/ Foto: News.ro
Ministerul Educaţiei, asaltat de mesaje după publicarea Planurilor-cadru pentru liceu...
Horst Köhler/ Profimedia
Preşedintele Klaus Iohannis, după decesul fostului preşedinte al Germaniei Horst Köhler: „Îmi...