Premierul Florin Cîțu va avea joi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței pentru a discuta despre creșterea prețului la energie. Premierul a declarat că există o diferență foarte mare de la „liberalizare la piață concurențială” și vrea să se asigure că în România există o piață concurențială pentru că doar așa pot scădea prețurile. De asemenea, Florin Cîțu a anunțat că vrea ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare legea consumatorului vulnerabil.
Am două obiective la întâlnire (nr. întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței). Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că sunt mai multe explicații, și creștere prețului pentru acele certificate verzi. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, piață liberă, la piață concurențială. Și vreau să mă asigur că România îndeplinește și condițiile unei piețe concurențiale. Doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să scadă, a declarat Florin Cîțu.
Prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.
De asemenea, premierul a declarat că vrea ca legea consumatorului vulnerabil să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, motiv pentru care i-a cerut ministrului energiei să accelereze „procesul”.
„I-am cerut ministrului energiei să vină cu o soluție și am și vom avea o soluție de a finanța și aproba mai repede legea consumatorului vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât au avut până acum și putem de acolo să transferăm. Se accelerează procesul. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022”, a spus premierul.
Ce prevede legea consumatorului vulnerabil
Legea care stabilește măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată de Senat în luna mai, și este la Camera Deputaților.
Proiectul de lege stabilește criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și reglementare a măsurilor de protecție socială pentru acestea și în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei în scopul prevenirii și combaterii sărăciei energetice.
Printr-un amendament adoptat de Senat a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili din motive de vârstă și au fost menținute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: cei izolați, din motive de venit și din motive de sănătate.
Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziționarea în cadrul unei locuințe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum în locuință, pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.
Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinței este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică și 160 lei lunar pentru combustibili solizi și petrolieri, față de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.
Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor și 1.445 de lei în cazul persoanei singure.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!