Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, anunţă că angajaţii din sănătate vor face grevă, luna viitoare, ei reclamând, pe de o parte, faptul că salariile lor au rămas printre cele mai mici din România, iar pe de altă parte lipsa acută de personal din spitale.
„În aceste zile, de când a început acest an, noi suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe. Camerele de gardă sunt pline, secţiile sunt pline şi noi nu avem personal”, afirmă liderul din cadrul SANITAS.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă despre greva anunţată de SANITAS că în întâlnirile pe care le-au avut cu sindicatele, atât Ministerul Sănătăţii cât şi premierul, dar şi vicepremierul Marian Neacşu, s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an. „Sunt convins că atunci această grevă nu va mai avea obiect”, a dat asigurări Rafila.
„Vom organiza un protest în februarie, nu în ianuarie, termenul de 18 ianuarie este pentru a lua suficiente semnături pentru a nu fi declarată ilegală, această grevă. Momentan ne ocupăm de organizarea ei, iar la 1 februarie sau la începutul lui februarie acea grevă cu siguranţă se va derula. Noi, de aproximativ doi ani de zile şi de mai mult am tot atras atenţia că nu este ok ce se întâmplă în sistemul de sănătate, salariile au rămas printre cele mai mici din România. Un asistent medical are salariul aproape de salariul minim pe economie, media este între 3000 şi 4000 de lei, iar această blocare a posturilor a dus la epuizare. În aceste zile de când a început acest an noi suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe. Camerele de gardă sunt pline, secţiile sunt pline şi noi nu avem personal”, a declarat liderul de sindicat, sâmbătă seară, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, transmite News.ro.
El a reclamat şi lipsa de personal din sistem, arătând că este nevoie de peste 30.000 de noi angajaţi.
De asemenea, acesta a afirmat că liderii celor două partide aflate la guvernare au promis, anul trecut, că vor debloca jumătate din acest necesar, însă cele 15.000 de posturi nu au fost scoase la concurs.
Întrebat cine este de vină pentru situaţia din sistemul sanitar, Huşanu a răspuns: „Noi am avut asigurări de la Guvernul României că salariile vor creşte şi posturile vor fi deblocate. Acum, că dă vina domnul Rafila pe domnul Boloş şi invers, nu este problema noastră, problema noastră este că sănătatea moare, sistemul de sănătate este în colaps, or noi nu putem să fim spectatori la aşa ceva”.
Alexandru Rafila: Eu cred că ministrul Boloş acum a înţeles situaţia pe de-a-ntregul, a fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate, sunt 55.000 şi mai trebuie să angajăm
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă că el crede că ministrul Boloş a înţeles acum situaţia pe de-a-ntregul şi a fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate, fiind vorba de 55.000 şi mai trebuie să angajeze. Ministrul a anunţat că, din ceea ce a discutat cu prim-ministrul, în săptămâna care vine atât memorandumul de la Ministerul Sănătăţii cât şi cel de la Ministerul Dezvoltării pentru spitalele de la autorităţile locale inclusiv municipiul Bucureşti vor fi deblocate posturile şi imediat unităţile sanitare pot organiza concurs.
„Încă de la mijlocul anului trecut, atât Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din subordine cât şi Ministerul Dezvoltării, pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, sunt circa 300 la autorităţile locale, am făcut memorandumuri pentru deblocarea şi scoaterea la concurs a acestor posturi, din păcate aceste memorandumuri nu au fost la avizate la Ministerul de Finanţe. Înţeleg că este o problemă legată de deficitul bugetar, dar sper să putem să depăşim acest moment neplăcut, din mai multe motive. Unul este cel legat de deficitul de personal din multe unităţi sanitare din întreaga ţară inclusiv din municipiul Bucureşti, dar şi faptul că foarte mulţi medici tineri au devenit specialişti în această perioadă, urmează să primească certificatele de medic specialist în această lună şi luna viitoare, ori este foarte important ca să putem oferi un loc de muncă acestor tineri. Cred că toată lumea doreşte o să fie bine tratată de medici pregătiţi în România nu să îi punem în situaţia să emigreze mai ales că statul român a făcut foarte mari eforturi financiare pentru pregătirea lor”, a spus ministrul în intervenţia la Digi24.
Alexandru Rafila a precizat că, pentru această promoţie de medici rezidenţi, circa 300 de milioane de euro au fost cheltuite de către stat pentru pregătirea lor şi cu atât mai mult este un argument pentru ca Guvernul să aprobe aceste posturi.
„Din ceea ce am discutat cu domnul prim-ministru, în săptămâna care vine atât memorandumul de la Ministerul Sănătăţii cât şi memorandumul de la Ministerul Dezvoltării pentru spitalele de la autorităţile locale inclusiv municipiul Bucureşti vor fi deblocate şi vor fi semnate, aprobate şi imediat unităţile sanitare pot organiza concurs”, a ţinut să precizeze Rafila.
”E un cerc vicios, dacă nu ai personal nu poţi să faci serviciile medicale pe care ar trebui să le realizezi la nivelul spitalului, atunci scade finanţarea şi în mod evident pacienţii nu pot fi trataţi aşa cum trebuie. Ca să ieşim din cercul vicios, trebuie să organizăm concursuri şi să angajăm în primul rând asistenţi medicali şi medici, aceste două categorii profesionale, dar şi un anumit număr de personal auxiliar care contribuie la îndeplinirea actului medical”, a arătat el.
Alexandru Rafila a menţionat că în sistemul public nu se pot face angajări fără concurs, astfel că, în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare, spitalele pot să pregătească documentele încât să declanşeze procedurile legale de organizare.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că vrea să rezolve rapid problema medicilor rezidenţi care au promovat examenul la sfârşitul anului trecut, el precizând că sunt aproximativ 4500 de medici în care statul a investit sute de milioane de euro, şi trebuie să se asigure că îi păstrăm în ţară.
Şeful Executivului a cerut ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în Guvern un memorandum de scoatere la concurs a acestora, iar Ministerul Finanţelor să coopereze cu celelalte instituţii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!