Acum la Digi FM Marius Dobre TONES AND I - Dance Monkey (Beatmix Nou)

Guvernatorul BNR: Încercăm să dăm jos inflaţia fără să creăm recesiune în România

Bucharest, Romania. 15th May, 2024: Mugur Isarescu, the Governor of the National Bank of Romania (BNR), presents the Quarterly Inflation Report, at the headquarters of the BNR in Bucharest. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Mugur Isarescu, BNR. Profimedia

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţi că obiectivul urmărit atât în trecut, cât şi în viitor de către Banca Centrală este reducerea inflaţiei fără a crea recesiune în ţară, subliniind că un prim obiectiv se referă la stabilitatea preţurilor.

"Printre obiectivele pe care le vom urmări în perioada următoare se află în primul rând obiectivul prevăzut de lege şi acesta este stabilitatea preţurilor. Stabilitatea preţurilor este bunul public cel mai de preţ pe care poate să-l dea o bancă centrală societăţii. Este recunoscut că în condiţii de stabilitate relativă a preţurilor un obiectiv de creştere rezonabil, în cazul nostru 2,5%, cu o marjă de plus-minus 1%, economia se dezvoltă mai bine, sunt şanse mai mari să avem şi stabilitate macroeconomică, financiară şi să avem şi creştere economică durabilă, sustenabilă pe termen lung. Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea preţurilor fără să pericliteze stabilitatea financiară. Multă vreme, până prin anii 2000, s-a crezut că asigurarea stabilităţii financiare vine aproape automat cu asigurarea stabilităţii financiare. Criza din 2008 - 2009 a dovedit că aceasta teză nu este corectă", a susţinut Mugur Isărescu la audierile din Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, transmite Agerpres.

Isărescu a adăugat că băncile centrale - chiar dacă nu prevăd în mod expres stabilitatea financiară -, în cadrul legilor, cutuma europeană, cutuma în România şi legile ulterioare care au apărut stabilesc ca obiectiv secundar şi stabilitatea financiară. "La noi este asigurată de comitetul de risc sistemic aprobat prin lege de Parlament", a afirmat Isărescu.

El a subliniat că BNR urmăreşte asigurarea stabilităţii preţurilor, deci şi stabilitatea financiară, fără a descuraja creşterea economică.

"Urmărim să asigurăm stabilitatea preţurilor, deci şi stabilitatea financiară, păstrând sau nu descurajând creşterea economică. Ei, aici lucrurile pot să fie uşor conflictuale, de multe ori şi în teorie economică şi în practică s-a dovedit că stabilitatea preţurilor nu poate să fie asigurată uşor, mai ales de la anumite niveluri, fără o încetinire remarcabilă semnificativă a creşterii economice. Unii vorbesc şi de recesiune. Noi am încercat să îmbinăm aceste lucruri în sens pozitiv, adică să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune şi în ultimii ani am reuşit, cel puţin parţial. Este important pentru BNR, dar şi pentru România să coborâm inflaţia fără să creăm recesiune, pentru că situaţia fiscal-bugetară a României este de aşa natură încât o recesiune şi o încetinire a creşterii economice, dar mai ales o recesiune, ar agrava şi mai mult situaţia fiscal-bugetară", a explicat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, în prezent, "dezechilibrul principal din România - financiar şi economic - este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă aproape ca într-o oglindă în deficitul extern - undeva între 6 şi 8%".

"Încercăm să dăm jos inflaţia fără să creăm recesiune în România, cam acesta a fost obiectivul în trecut şi îl vom urmări şi în viitor, bineînţeles, raportând Parlamentului şi publicului prin rapoartele trimestriale privind inflaţia şi situaţia economică din ţară. (...) BNR nu poate primi instrucţiuni în elaborarea politicii monetare, urmăreşte obiectivul său principal. Dar asta nu înseamnă că stăm izolaţi într-un turn de fildeş şi nu discutăm. Eficienţa finală a politicilor economice, cu denumirea uşor păsărească "mixul de politici economice" (...) se poate optimiza prin negocieri, dar obiectivul nostru rămâne stabilitatea preţurilor. Urmărim să conlucrăm cu Guvernul, fără să periclităm atingerea obiectivului nostru principal", a arătat Isărescu.

Guvernatorul BNR a estimat că, în perioada următoare, inflaţia se va stabiliza în jur de 2,5%, plus/minus un procent.

"Credem că în perioada următoare, hai să zicem 12-16 luni, inflaţia se va stabiliza în marjele stabilite prin politica BNR - 2,5% este ţinta noastră, plus/minus 1%. Bineînţeles că inflaţia depinde de foarte mulţi factori. (...) La reducerea inflaţiei spre 6, acum 5% şi probabil în toamna aceasta sub 5%, am constatat însă o reţinere mai mare. Hai să spunem că inflaţia în România a fost mai încăpăţânată. Factorii principali care contribuie la acest lucru sunt legaţi de creşterea veniturilor peste productivitate. Banca Naţională nu este împotriva creşterii veniturilor, acesta este scopul creşterii economice, dar trebuie o corelare cu creşterea productivităţii, altfel diferenţialul (...) se duce fie deficit extern, cerere excedentară, fie în inflaţie mai mare, fie în amândouă şi pericolul care este o spirală preţuri-salarii. (...) Eu sper că în perioada următoare de opt luni, influenţa se va duce spre obiectivul de 2,5% plus-minus un procent", a transmis guvernatorul BNR.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
A shopping cart with grocery products in a supermarket
„Shrinkflation” sancționat în România: ANPC obligă companiile să informeze corect consumatorii...
Urs panda/ Profimedia
O grădină zoologică din Finlanda va da înapoi Chinei doi panda uriaşi. Motivul invocat a fost...
Romania,Money,In,Shopping,Cart.,A,Man,Holding,A,Basket
România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în august
A,Wallet,,Flag,Of,Germany,And,Euro,Bills,And,Coins
Țara din Europa unde salariile au crescut peste aşteptări
Te-ar putea interesa și
Mugur Isărescu uitându-se un pic șmecher
Mugur Isărescu: „Nu avem recesiune şi nu avem această prognoză”
Selective,Focus,On,Stack,Of,Lei,Romanian,Money.,Lei,Banknotes
Inflaţia îşi va relua scăderea, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia...
euro
De ce aleg românii să emigreze și care sunt nivelurile minime de venit în Europa
Bucharest,,Romania,-,July,07,,2021:,Bnr,Governor,Mugur,Isarescu
Mugur Isărescu nu exclude un nou mandat la șefia BNR
Partenerii noștri
Digi24 Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să...
DigiSport FC Botoșani - FCSB 0-0, ACUM, la Digi Sport 1. Ocazie pentru moldoveni
FC Botoșani - FCSB 0-0, ACUM, la Digi Sport 1. Ocazie pentru moldoveni
PeRoz Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre originile ei: „Vin dintr-o familie disfuncțională!”
Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre...
Film Now Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și îndrăgostiți, împreună la o gală
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția...
Stirile Kanal D Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu fructe de mare?
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu...
ProFM Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din florile depuse de ea
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
netanyahu
Premierul Netanyahu compară mandatele de arestare ale CPI cu un nou...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
(SP)SPAIN MALAGA TENNIS DAVIS CUP NADAL RETIREMENT
Toni Nadal a fost dezamăgit de ceremonia de retragere a nepotului său: „Nu a fost la înălţimea...
Aberdeen v Rangers, William Hill Premiership, Football, Pittodrie, Aberdeen, Scotland, UK - 30 Oct 2024
Gheorghe Hagi: Ianis trebuie să îşi găsească antrenorul care îl lasă să joace
denis dragus și soția sa, Vanessa
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl...
79th UN General Assembly in New York
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al...