În 4 martie s-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 1976, în urma căruia au murit 1.578 de persoane și peste 11.000 au fost rănite. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a făcut publice datele oficiale ale seismului care a fost cel mai mare dezastru natural din istoria României, dar a atras atenția și asupra faptului că un cutremur de o intensitate asemănătoare se va mai produce în Vrancea.
"Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977 (magnitudine 7,4 Mw; 94 km adâncime) a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României. 90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii totale sau parțiale a 32 de clădiri - majoritatea fiind construite în perioada interbelică. Datele oficiale arată că:
- 1578 de persoane și-au pierdut viața la nivel național (1424 în București)
- 11321 de persoane au fost rănite (7598 în București)
- 120 de victime au fost în Bulgaria și Republica Moldova
- 32.900 de locuințe au fost avariate grav iar 182.000 au fost mai puțin avariate, la nivel național
- 200.000 de oameni au fost direct afectați, 350.00 de familii rămânând fără adăpost
- 763 de unități industriale au fost afectate
- 11 clădiri de spital au devenit nefuncționale - 9 fiind în București, printre care clădiri ale spitalelor Floreasca și Colentina
- 6 clădiri ale universităților, 374 unități de învățământ și 763 unități economice au fost avariate
- 23 de județe au fost grav afectate
Știm că toate aceste date sunt cutremurătoare, însă trebuie să înțelegem că un astfel de eveniment, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea. Nu îl putem (deocamdată) prezice, dar indiferent de această capabilitate, tot trebuie să fim pregătiți pentru el - începând cu asigurarea siguranței clădirilor în care ne aflăm, dar și cu un plan de acțiuni înainte, în timpul și după cutremur", se arată pe pagina de Facebook a INFP.
Institutul a prezentat și o listă cu resurse educaționale pentru ca toți românii să fie mai pregătiți pentru un cutremur:
Expoziția Mobilă despre Cutremure (MOBEE): https://mobee.infp.ro
👉Rețeaua Seismică Educațională din România (ROEDUSEIS): http://www.roeduseis.ro
👉Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fii pregătit” a DSU: https://fiipregatit.ro/
👉Turul ghidat digital „Bucureștii și cutremurele”: https://tinyurl.com/bucurestiisicutremurele. Astăzi și mâine are loc acest tur și pe teren, în compania specialiștilor INCDFP, AICPS, AMCCRS, IGSU și Rezistența Urbană - mulțumim celor înscriși.
👉Harta interactivă „Riscul seismic al Bucureștiului”: https://tinyurl.com/riscseismicbucuresti
👉Canalul de YouTube al INCDFP, unde pot fi găsite documentarele „Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 și 4 martie 1977”, precum și răspunsuri video la întrebări frecvente despre cutremure: www.youtube.com/@INFP_NIEP
👉Arhiva foto a efectelor cutremurelor din România: https://www.flickr.com/photos/cutremur/albums
👉Documente scanate despre cutremure, de interes seismologic și ingineresc: https://prequake.infp.ro/ro/documente-istorice-cutremure/
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!