Azi este o zi extrem de importantă în contextul războiului din Ucraina. Chiar la această oră este în desfășurare o vizită comună la Kiev a lui Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Sholz și Mario Draghi.
Cei patru au mers în vestul capitalei Ucrainei, în localitatea Irpin, locul unde au avut loc cele mai mari masacre comise de ruși de la începutul invaziei.
După această vizită pe frontul de război, Iohannis, Sholz, Macron și Draghi, s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Mesajul comun al celor patru lideri de state europene este cel de susținere a Ucrainei în fața invaziei Rusiei.
Acesta a fost subiectul de discuție în cadrul emisiunii „Omul Potrivit” unde Adrian Cojocaru l-a avut invitat pe Ion M Ioniță, redactor-șef Historia.
Despre importanța vizitei celor patru lideri europeni, Ion M Ioniță, a spus că aceasta se bazează pe doi factori esențiali.
„Ceea ce se întâmplă pe front și perspectiva statelor Ucraina, Republica Moldova și Georgia de a începe o candidatură de apartenență la Uniunea Europeană. Sunt lucrurile focale în acest moment. Cei patru lideri au greutate în aceste discuții”, a spus Ioniță.
Cât despre rolul pe care îl are vizita lui Klaus Iohannis la Kiev azi, Ion M Ioniță consideră că este unul foarte mare.
„Să nu uităm că România este ancora de securitate in flancul sud-estic al NATO și al UE, și are o implicare extrem de importantă în tot ceea ce înseamnă securitatea la Marea Neagră și Gurile Dunării, si e o componentă economică extrem de importantă.
Cât despre vizita liderilor europeni la „fața locului”, Ion M Ioniță este de părere că aceasta este crucială.
„Este foarte important ca acești oameni să decidă și văzând ce s-a întâmplat acolo. Una este să vezi imagini de la un birou, și alta este să fii la fața locului, să vezi orașele distruse, să vezi impactul războiului asupra oamenilor. Noi nu ne putem închipui cum este să pleci dimineața la serviciu și când te întorci seara să nu-ți mai găsești blocul”, a mai adăugat jurnalistul.
Acesta mai consideră că abia după ce se ia contact fizic cu tot ce se întîmplă în Ucraina, situația este judecată în ansamblu, iar abordarea este mult mai apropiată de realitate.
„Un om politic trebuie să aibă capacitatea de a rezista emoțional, dar trebuie să fie și empatic cu suferința umană.
Este foarte bine că acești lideri sunt acum acolo, pentru că trebuie luate toate deciziile în funcție de ce văd ei acolo”, a menționat Ion M Ioniță.
Cât despre cum ar trebui să procedeze Ucraina în fața invaziei ruse, jurnalistul Ioniță a folosit niște întrebări retorice.
„Dacă vine unul peste tine în casă și-ți spune „casa asta este a mea”, ce faci? Negociezi? Îl lași pe cel mai puternic să te arunce în stradă, să-ți violeze soția?
Nu poți să-i spui președintelui Zelenski „Acceptă!”
Ion M Ioniță este de părere că dacă Volodimir Zelenski consideră că poate să negocieze, liderii occidentali vor accepta, cu siguranță, așa ceva.
Referitor la ajutorul pe care îl primesc ucrainenii din partea statelor care condamnă războiul dintre Rusia și Ucraina, jurnalistul consideră că acesta este absolut necesar, pentru că doar așa Ucraina va rezista în fața invaziei rusești.
La întrebarea lui Adrian Cojocaru „Pace sau justiție?”, Ioniță a avut un răspuns ferm: „Da, le poate avea pe amândouă, dar nu în acelaș timp. Despre justiție putem discuta pe un termen foarte lung de aici înainte. Au început deja anchetele la fața locului. Despre pace nu putem vorbi în acest moment pentru că nu există o rezolvare pe teren. Acolo luptele sunt crâncene.”
Ion M Ioniță consideră că Ucraina nu are cum să recunoască pierderi teritoriale. „Niciun lider democrat ales nu poate face acest lucru pentru că va da socoteală în fața oamenilor care au luptat. Ucrainenii trebuie să facă față ofensivei extrem de puternice a Rusiei!”, a concluzionat jurnalistul Ioniță.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!