Klaus Iohannis s-a arătat deranjat de poziția Ungariei, cu privire la Tratatul de la Trianon. „Mă enervează, ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor”, a spus șeful statului.
Este puțin ca într-o familie, unde cei mai mulți la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin idea de eliminare, de înlăturare din organizație. Pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul, a spus președintele României, în cadrul unei dezbateri organizate la Aaachen, întrebat despre atitudinea unui „vecin care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului, inclusiv cu România”.
El a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon.
Eu sunt președintele statului. Eu sunt din Transilvania. Noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania așa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei și așa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se dorește, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării niște procese istorice. Poate că asta fac niște populiști, dar populiștii aceștia, asta este, există în Europa și cred că ei nu pot fi combătuți decât prin rezultate. Împotriva populiștilor poți să încerci să iei atitudine, dar acest efort ar aduce numai rezultate parțiale, a explicat Klaus Iohannis.
Președintele Ungariei a comparat, pe 23 august, anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, tratatul de pace de după Primul Război Mondial prin care s-au încheiat ostilitățile între Antanta și Ungaria. În urma acestui tratat, Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul au intrat în componența României.
Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns să fie minoritari, că li s-au luat școlile și s-a făcut tot posibilul ca învățământul în limba maternă să fie desființat, a declarat János Áder la summitul de la Kiev.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!