Acum la Digi FM THE MOTANS FEAT DELIA - Weekend (Beatmix)

Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti. Tradiții și obiceiuri

paste

Postul Sfintelor Paşti este precedat de două zile de Lăsată a secului: Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi - când se lasă sec de carne (în acest an - 19 februarie) şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - când se lasă sec de brânză (în acest an - 26 februarie).

Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru de durată ale Bisericii Ortodoxe. ("Liturgica Generală", pr. prof. dr. Ene Branişte, 2002), arată Agerpres.

În trecut, Postul Sfintelor Paşti a fost rânduit pentru pregătirea catehumenilor (cei pregătiţi pentru primirea Sfântului Botez), care urmau să primească Botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a sărbătorii Învierii Domnului; totodată face aducere aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul înaintea începerii activităţii Sale mesianice (Luca 4, 1-2), de unde i s-a dat şi denumirea de Păresimi (de la latinescul Quadragesima) sau Patruzecime.

Postul face parte din mijloacele de cultivare şi desăvârşire ale sufletului, fiind inseparabil de alte virtuţi şi acte creştine, ca: rugăciunea, căinţa, smerenia, milostenia ş.a.

Tradiții și obiceiuri

După legea bisericii noastre, în Postul Sfintelor Paşti, precum şi în celelalte posturi de peste an, "nu este iertat membrilor săi să mănânce mâncare de frupt sau de dulce, ci numai bucate de sec; mai departe nu le este iertat să facă jocuri sau alte petreceri cu muzică, ci numai să postească şi să se pocăiască, căci postul acesta e considerat de către popor ca o pădure mare care n-are sfârşit. Şi dacă nu va posti şi nu se va pocăi, mai pe scurt, dacă nu se va purta bine în decursul lui, atunci va rătăci şi nu-i va mai da de capăt", spune preotul-etnograf Simion Florea Marian. ("Sărbătorile la români - Studiu etnografic", Sim. Fl. Marian, Ed. Fundaţiei Culturale Române)

Postul Mare are origine apostolică, potrivit Sfinţilor Părinţi şi scriitori bisericeşti. Dar în primele secole, durata şi felul postirii nu erau uniforme peste tot. La Ierusalim, în secolul al IV-lea se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme se postea numai patruzeci de zile. ("Liturgica Generală")

Începând de pe la sfârşitul secolului al III-lea, Postul Mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu numiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii) sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor, având o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii, fiind un post foarte aspru.

În secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic (325), Biserica de Răsărit a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şase săptămâni.

După disciplina ortodoxă, se lasă sec în seara Duminicii Izgonirii lui Adam din rai şi postim până în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv. Ultima dintre aceste şapte săptămâni de post, adică săptămâna dintre Florii şi Paşti, numită a Sfintelor Patimi, nu este socotită însă în Postul Păresimilor, ci este considerată aparte, sub denumirea de Săptămâna Paştilor.

Din cele mai vechi timpuri, Postul Păresimilor a fost ţinut cu multă rigurozitate. Canonul 69 apostolic pedepsea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii şi cu excomunicarea (afurisirea) pe credincioşii laici care nu ar fi respectat postul de miercuri şi de vineri şi pe cel al Păresimilor, neadmiţând excepţii decât în cazuri de boală.

"Porunca dată omului: 'Din tot pomul din rai să mâncaţi, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mâncaţi'" (Facere 2, 16-17) este poruncă de post, spune Sfântul Ioan Gură de Aur. (Omilia a cincea - rostită la începutul Postului Mare; "Omiliile despre pocăinţă" - Sfântul Ioan Gură de Aur)

"Dacă în rai a fost de neapărată trebuinţă postul, cu mult mai mult în afară de rai; dacă leacul a fost folositor înainte de rănire, apoi cu mult mai mult după rănire; dacă arma ne-a fost bună când încă nu se pornise împotriva noastră războiul dat de pofte, apoi cu mult mai mult ne este de neapărată trebuinţă ajutorul dat de post după ce a început lupta aceasta atât de mare, şi a poftelor, şi a dracilor", arată Sfântul Ioan Gură de Aur.

Dacă Adam ar fi ascultat de această poruncă, n-ar mai fi auzit a doua poruncă, care spune: "Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!" (Facere 3, 19); dar pentru că n-a ascultat de porunca postului, pentru aceasta: moarte, griji, osteneli, supărări şi o viaţă mai împovărătoare decât moartea; pentru aceasta, spini şi ciulini; pentru aceasta, oboseli, dureri şi o viaţă plină de chin.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
John Newman performing at Free Radio Hits Live in Birmingham
John Newman, mesaj pentru fanii din România: „Sunt încântat să-ți...
Delia, despre apariția Biancăi Censori și a lui Kanye West
Delia, reacție după apariția șocantă a Biancăi Censori și a lui Kanye...
Citymagia 2025
Digi FM și Pro FM deschid sezonul festivalurilor WOW cu: Citymagia!
Pe aceeași temă
Caucasian,Woman,Hold,Eco,Shopping,Bag,With,Fresh,Vegetables,And
Postul Paștelui 2024. La ce să fiți atenți când mergeți la cumpărături. Sfaturile ANPC
Partenerii noștri
Digi24 Taxa auto pentru poluare revine în România, sunt vizate peste opt milioane de autovehicule. „Impactul va fi destul de mare”
Taxa auto pentru poluare revine în România, sunt vizate peste opt milioane...
DigiSport Jucătorul care l-a ”vrăjit” pe Ilie Dumitrescu cu prestația sa din Real - Atletico: ”A fost rachetă, avion”
Jucătorul care l-a ”vrăjit” pe Ilie Dumitrescu cu prestația sa din Real...
PeRoz Gisele Bundchen a născut la 44 de ani, la doi ani de la divorț. Cine este tatăl celui de-al treilea copil al supermodelului
Gisele Bundchen a născut la 44 de ani, la doi ani de la divorț. Cine este...
Film Now Arnold Schwarzenegger, cu o barbă stufoasă și o atitudine jovială la schi în Austria. Actorul abia a fost recunoscut de fani
Arnold Schwarzenegger, cu o barbă stufoasă și o atitudine jovială la schi...
Digi World Ce înseamnă când îți auzi bătăile inimii în ureche atunci când stai întins într-o parte. Când devine motiv de îngrijorare
Ce înseamnă când îți auzi bătăile inimii în ureche atunci când stai întins...
Stirile Kanal D Obiectivul din Maramureș, unic în România: Are o lungime de 700 de metri
Obiectivul din Maramureș, unic în România: Are o lungime de 700 de metri
ProFM Elena Gheorghe, dezvăluiri despre momentele dificile prin care a trecut la începutul anului: „2025 a dat cu mine de pereți!”
Elena Gheorghe, dezvăluiri despre momentele dificile prin care a trecut la...
Digi Life Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au plonjat în ocean, în Australia
Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Gheorghe Hagi will have a stadium named after him in Constanta, Bucharest, Romania - 30 Sep 2024
Kelemen Hunor: Orice fel de schimbare în interiorul coaliţiei înseamnă că va câştiga Georgescu
Arhiepiscopul Teodosie/ Foto: Facebook
ÎPS Teodosie, sancţionat cu „dojană scrisă” de către Sinodul BOR după ce l-a lăudat pe Călin...
NY: Sotheby's to auction The Joachim-Ma Stradivarius
O vioară Stradivarius, cunoscută pentru „sunetul său de neegalat”, s-a vândut cu 11,3 milioane...
United States Agency for International Aid (ASAID) in Washington, D.C.
Desfiinţarea USAID, una dintre „cele mai grave gafe din politica externă americană”. „Pune în...