Spre deosebire de valul patru, care a durat circa trei luni, din septembrie până în noiembrie, există posibilitatea va valul cinci să fie mai scurt și să se încheie în două luni, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dacă numărul infectărilor va creşte foarte mult, restricţiile care au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, ar putea fi înăsprite. Ele vor fi reevaluate periodic, la cel mult două săptămâni, a declarat medicul epidemiolog, într-un interviu acordat Digi24.
„Cu cât merge exponențial și crește mai mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populație pe care, vrem, nu vrem, o imunizează și atunci sigur că se va duce mai brusc în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc, și coboară brusc și nu durează foarte mult. Este greu de spus (cât va dura), dar minim două luni va dura”, a estimat Adriana Pistol.
Pe de altă parte, Adriana Pistol estimează că în valul cinci al pandemiei, România ar putea avea mai mult de un milion de persoane infectate.
Întrebată ce părere are despre opinia unor medici care spun că anul 2022 ar putea însemna sfârșitul pandemiei, epidemiologul a spus că nu crede că este bine să fie făcute astfel de previziuni. „Apariția acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abțin, pare că totuși acest virus are capacități de dobândire a tot felul de mutații, încât este periculos să speculăm”, a spus Adriana Pistol.
În schimb, oficialul din Ministerul Sănătății crede că sunt „șanse foarte mari” ca SARS-CoV-2 să ajungă precum gripa. „Există deja câteva studii care arată o oarecare sezonalitate a circulației virusurilor SARS-CoV, deci există și posibilitatea să facem anual, deși, totuși, dacă ne uităm la diferențele dintre cele două virusuri, la gripal și la corona, frecvența cu care virusurile gripale se modifică este mult mai crescută”, a arătat Adriana Pistol.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!