Escrocii au inventat o nouă modalitate de fraudă prin WhatsApp sau SMS-uri. Mesajele venite de la numere necunoscute ar trebui tratate cu mare precauție și suspiciune.
Infractorii trimit mesaje pe WhatsApp și se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali şi cer trimiterea unui cod de verificare primit prin S
O femeie de 66 de ani din Suceava a căzut în această plasă și a rămas fără 3.843 de lei, scrie libertatea.ro. Victima a povestit că a primit un SMS: „Bună, mama, telefonul meu este stricat, poţi salva numărul ăsta şi să îmi dai, te rog, un mesaj pe WhatsApp. Acesta este noul meu număr”.
Crezând că mesajul e de la fiica ei, a început o conversație pe WhatsApp. Persoana respectivă i-a spus femeii că are nevoie să-și cumpere un telefon și că îi trebuie 3.843 de lei. Femeia păgubită i-a trimis prin virament bancar, iar când a reintrat pe WhatsApp a văzut că toată conversația fusese ștearsă și și-a dat seama că fusese victima unei înșelăciuni.
„Persoanele rău voitoare vor solicita un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o „eroare tehnică” sau „necesitatea urgentă de ajutor”). După ce le furnizaţi codul, aceştia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp şi îl pot utiliza pentru a înşela alte persoane sau pentru alte scopuri”, informează Poliţia Română.
"Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dumneavoastră, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului. Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului. Activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate şi previne accesul neautorizat la contul dumneavoastră, chiar dacă cineva obţine codul de verificare. Nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false. Educaţi-vă familia şi prietenii. Informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente”, recomandă polițiștii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!